Zupa z soczewicy z kaszą jaglaną
Dotychczas dość sceptycznie podchodziłam do zup przyrządzanych na wodzie, bez bulionu drobiowego, wołowego lub chociażby warzywnego. Taka zupa-nic, bez smaku, bez aromatu – jak to zjeść? Aż trafiłam na jeden z portali dotyczących zasad zdrowego żywienia, a tam znalazłam przepis na zupę z soczewicy i akurat wszystkie składniki miałam pod ręką. Jak nigdy w życiu trzymałam się ściśle przepisu, żeby mieć sprawiedliwy osąd jakości tego dania (ok – szczerze? pod koniec doprawiłam trochę po swojemu). I ku mojemu zdziwieniu wyszła z tego bardzo interesująca wegańska i treściwa zupa. Tak smaczna, że zjadłam 2 porcje. To kolejny dowód na to, że nie trzeba się zamykać na nowe smaki i cały czas próbować nowości. Was też zachęcam!
Potrzebujemy: garnek, tarkę o dużych oczkach
Składniki:
- czerwona soczewica – 1 szkl.
- kasza jaglana – 100 g
- marchewka – 2 szt.
- pomidory – 2-3 szt. lub 1 puszkę
- oliwę z oliwek (lub olej rzepakowy)
- sok z połowy cytryny
- cebula – 1 szt.
- koperek – 1 garść
- natka pietruszki lub kolentra – 1 garść
- czosnek – 3 ząbki
- liść laurowy – 2 szt. laurowy
- majeranek – 1 łyżka
- zioła prowansalskie – 1 łyżka
- kurkuma – 1 łyżka
- kmin rzymski – 2 łyżki
- oliwa/olej – 2 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W garnku szklimy na oliwie/oleju drobno posiekaną cebulę z czosnkiem pokrojonym w plastry. Dodajemy liście laurowe i porwany koperek, solimy. Zalewamy 2 litrami gorącej wody. Dodajemy kaszę jaglaną. Umyte i obrane marchewki trzemy na tarce i wrzucamy do garnka. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi, majerankiem, i pieprzem. Wrzucamy do garnka soczewicę. Gotujemy 20-30 minut, po czym dodajemy pomidory. Przyprawiamy kolejno: solą, pieprzem, sokiem z cytryny, kurkumą i kminem. Podajemy z kolendrą lub natką pietruszki.
Smacznego!
Kate
10 lipca 2016
Bardzo fajny przepis? Ile porcji z tego wychodzi? 🙂
Karolina
10 lipca 2016
z tego co pamiętam, minimum 4 miseczki, bo jeszcze mamy zamrożoną 🙂
Kasia
9 maja 2016
Oooo, to coś dla mnie! Musze spróbować!