Roladki cukiniowo-paprykowe

roladki_wpis

Co zrobić, kiedy w lodówce zostało trochę papryki, resztka cukinii i pojedyncze oliwki, a tak w ogóle to cała rodzina jest już trochę przejedzona i nie wciśnie w siebie już niczego? Odpowiedź: nie jeść już nic! I słusznie. Ale jeśli ktoś zgłodnieje wieczorem, to najlepiej „wrzucić na ruszt” coś lekkiego, najlepiej z samych warzyw. Tak jak np. koreczki z cukinii i papryki. 

Potrzebujemy: patelnię grillową, obieraczka do warzyw, pędzelek, wykałaczki, ręcznik papierowy

Składniki:

  • papryka czerwona, zielona, żółta – po 0,5 szt.
  • cukinia – 0,5 szt.
  • czarne oliwki (mogą być zielone) – 1 garść
  • świeża bazylia – 1 łyżka
  • olej – 1 łyżka
  • suszony tymianek – szczypta
  • czosnek granulowany – szczypta
  • sok z ćwiartki cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na patelni grillowej rozprowadzamy pędzelkiem olej i kiedy się rozgrzeje, układamy cukinię zestruganą we wstążki. (jeśli miejscami będą porwane albo nierówne, nie przejmujcie się). Grillujemy do uzyskania przypieczonego wzorku z obu stron. Odkładamy na przygotowany ręcznik papierowy. Na tej samej patelni prażymy krótko paprykę (wcześniej pokrojną w wąskie paski), doprawiając tymiankiem, solą i pieprzem oraz czosnkiem. Po ostudzeniu paski papryki zbieramy po 6-8 szt. razem i zawijamy we wstążkę cukinii. Układamy na talerzu i skrapiamy sokiem z cytryny. Każdą roladkę przebijamy wykałaczką udekorowaną oliwką i listkiem bazylii. Podajemy ‚na sucho’ lub z ulubionym sosem – ja do podania wykorzystałam sos Aï​​oli.

Smacznego!

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>