Rolady schabowe ze szpinakiem i fetą w sosie śmietanowym

roladyschabowe_localfoodie_wpis

Moja babcia bardzo często obdarowuje nas schabem, taki ma gest. Schaboszczaki moja rodzina wcina chętnie, ale może tym razem coś innego? Zobaczmy, co mamy w lodówce: szpinak, feta, cebula, czosnek, ogórek, śmietana, jogurt grecki. Zrobiłam rolady w sosie śmietanowym, czyli danie, któremu trzeba poświęcić małą chwilę, ale za to jest proste i jest pewniakiem, jeśli chodzi o super smak. Polecam na weekendowy obiad!

roladyschabowe_localfoodie_wpis3

roladyschabowe_localfoodie_wpis1

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, naczynie żaroodporne, dużą patelnię, wyciskarkę do czosnku, miseczkę, wykałaczki, tłuczek do mięsa

Składniki:

  • schab wieprzowy – ok. 0,5 kg
  • ser żółty – 6-7 plasterków (tyle, ile pokroicie plastrów schabu)
  • młody szpinak – 120 g
  • ser feta – 120 g
  • cebula – 0,5 szt.
  • czosnek – 1 duży ząbek
  • masło – 2 łyżki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Sos:

  • śmietanka 30% – 200 g
  • bulion mięsny – 1 szkl.
  • tłuszcz ze smażenia mięsa – 3 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na maśle szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy szpinak i dusimy. Pod koniec dodajemy czosnek, rozdrobnioną fetę i doprawiamy pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Schab kroimy w plastry, każdy z 1 strony cienko rozbijamy, doprawiamy i nakładamy na niego plasterek żółtego sera oraz nadzienie ze szpinaku i fety – zwijamy w ciasny rulonik i na końcach spinamy wykałaczkami.

Na  patelni rozgrzewamy olej i smażymy rolady po obu stronach do zrumienienia. Przekładamy na talerz, a w misce mieszamy śmietanę, bulion i kilka łyżek tłuszczu, który pozostał na patelni po pieczonym schabie (doprawiamy solą i pieprzem).  Piekarnik nastawiamy na 220 st. W naczyniu żaroodpornym układamy ciasno rolady, zalewamy sosem śmietanowym i pieczemy 30 minut. Podajemy od razu (u mnie z mizerią i ziemniakami).

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>