Rolady schabowe ze szpinakiem i fetą w sosie śmietanowym
Moja babcia bardzo często obdarowuje nas schabem, taki ma gest. Schaboszczaki moja rodzina wcina chętnie, ale może tym razem coś innego? Zobaczmy, co mamy w lodówce: szpinak, feta, cebula, czosnek, ogórek, śmietana, jogurt grecki. Zrobiłam rolady w sosie śmietanowym, czyli danie, któremu trzeba poświęcić małą chwilę, ale za to jest proste i jest pewniakiem, jeśli chodzi o super smak. Polecam na weekendowy obiad!
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, naczynie żaroodporne, dużą patelnię, wyciskarkę do czosnku, miseczkę, wykałaczki, tłuczek do mięsa
Składniki:
- schab wieprzowy – ok. 0,5 kg
- ser żółty – 6-7 plasterków (tyle, ile pokroicie plastrów schabu)
- młody szpinak – 120 g
- ser feta – 120 g
- cebula – 0,5 szt.
- czosnek – 1 duży ząbek
- masło – 2 łyżki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Sos:
- śmietanka 30% – 200 g
- bulion mięsny – 1 szkl.
- tłuszcz ze smażenia mięsa – 3 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na maśle szklimy drobno posiekaną cebulę, dodajemy szpinak i dusimy. Pod koniec dodajemy czosnek, rozdrobnioną fetę i doprawiamy pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Schab kroimy w plastry, każdy z 1 strony cienko rozbijamy, doprawiamy i nakładamy na niego plasterek żółtego sera oraz nadzienie ze szpinaku i fety – zwijamy w ciasny rulonik i na końcach spinamy wykałaczkami.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy rolady po obu stronach do zrumienienia. Przekładamy na talerz, a w misce mieszamy śmietanę, bulion i kilka łyżek tłuszczu, który pozostał na patelni po pieczonym schabie (doprawiamy solą i pieprzem). Piekarnik nastawiamy na 220 st. W naczyniu żaroodpornym układamy ciasno rolady, zalewamy sosem śmietanowym i pieczemy 30 minut. Podajemy od razu (u mnie z mizerią i ziemniakami).
Smacznego!
Be the first to comment.