Sałatka z batatów, fasoli, kukurydzy i bekonu
Batatów nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować. Rzadko widywałam je w sklepach, nie wpadł mi w oko żaden ciekawy przepis z ich udziałem. Aż w końcu, przeglądając TipHero, natrafiłam na ciekawe sposoby na sałatki ziemniaczane bez użycia majonezu. Jeden z nich zaadaptowałam do naszych warunków i zrobiłam sałatkę na weekendowy wyjazd ze znajomymi. Grupa testerów gorąco pochwaliła i szybko spałaszowała mój wyrób. Znaczy, że dobre! Słodkie pomarańczowe ziemniaki zagoszczą na stałe w moim menu. Są pyszne, łatwo nawiązują przyjaźń z innymi składnikami, no i… efektownie wyglądają.
Potrzebujemy: rondel/mały garnek, patelnię
Składniki:
- bataty – 2 szt. (duże)
- kukurydza i czerwona fasola – mieszanka (ja użyłam Kukurydzę złocistą z czerwoną fasolą Bonduelle) – 250 g lub więcej (1 puszka)
- papryka czerwona – 1 szt.
- czerwona cebula – 0,5 szt. (użyjcie całej, jeśli lubicie)
- wędzony surowy bekon – 150 g
- świeża kolendra – 0,5 pęczka
- sok z 2 limonek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokrojone bataty gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odstawiamy i studzimy. Na suchej patelni prażymy boczek pokrojony w paseczki. Paprykę siekamy w kostkę 1×1 cm, a cebulę – w dość drobną kosteczkę. Mieszamy wszystkie składniki i dodajemy kukurydzę z fasolą. Do sałatki wrzucamy porwaną kolendrę i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z limonek. Podajemy sałatkę udekorowaną listkami kolendry.
Zerknijcie na stronę http://warzywneinspiracje.pl, jeśli jesteście ciekawi innych przepisów w kukurydzą i warzywami gotowanymi na parze.
Smacznego!
Waniliowa laseczka
13 czerwca 2016
Ale pieknie to wygląda 🙂 w moim stylu 🙂
Karolina
14 czerwca 2016
Wypróbuj! sałatka jest absolutnie fantastyczna – polecamy!