Sałatka z batatów, fasoli, kukurydzy i bekonu

batatyzboczkiem_wpis

Batatów nigdy wcześniej nie miałam okazji spróbować. Rzadko widywałam je w sklepach, nie wpadł mi w oko żaden ciekawy przepis z ich udziałem. Aż w końcu, przeglądając TipHero, natrafiłam na ciekawe sposoby na sałatki ziemniaczane bez użycia majonezu. Jeden z nich zaadaptowałam do naszych warunków i zrobiłam sałatkę na weekendowy wyjazd ze znajomymi. Grupa testerów gorąco pochwaliła i szybko spałaszowała mój wyrób. Znaczy, że dobre! Słodkie pomarańczowe ziemniaki zagoszczą na stałe w moim menu. Są pyszne, łatwo nawiązują przyjaźń z innymi składnikami, no i… efektownie wyglądają. 

Potrzebujemy: rondel/mały garnek, patelnię

Składniki:

  • bataty – 2 szt. (duże)
  • kukurydza i czerwona fasola – mieszanka (ja użyłam Kukurydzę złocistą z czerwoną fasolą Bonduelle) – 250 g lub więcej (1 puszka)
  • papryka czerwona – 1 szt.
  • czerwona cebula – 0,5 szt. (użyjcie całej, jeśli lubicie)
  • wędzony surowy bekon – 150 g
  • świeża kolendra – 0,5 pęczka
  • sok z 2 limonek
  • sól, pieprz

batatyzboczkiem_skladniki_wpis

Przygotowanie:

Pokrojone bataty gotujemy do miękkości w osolonej wodzie, odstawiamy i studzimy. Na suchej patelni prażymy boczek pokrojony w paseczki. Paprykę siekamy w kostkę 1×1 cm, a cebulę – w dość drobną kosteczkę. Mieszamy wszystkie składniki i dodajemy kukurydzę z fasolą. Do sałatki wrzucamy porwaną kolendrę i doprawiamy solą, pieprzem oraz sokiem z limonek. Podajemy sałatkę udekorowaną listkami kolendry.
Zerknijcie na stronę http://warzywneinspiracje.pl, jeśli jesteście ciekawi innych przepisów w kukurydzą i warzywami gotowanymi na parze.


W parze z sałatką

 

Smacznego!

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>