Sałatka ziemniaczana ze szparagami i jajkiem
Miało już nie być szparagów, ale nie dotrzymałam słowa. Chyba wybaczycie, bo ta sałatka to naprawdę bomba. Przepis na nią zobaczyłam na stronie… brytyjskiego Tesco i już wiedziałam, że muszę ją zrobić! W końcu miałam młode małe ziemniaczki, oliwki, maślankę i właśnie przyjechała do nas świeża dostawa ekologicznych jajek z zaprzyjaźnionego gospodarstwa. W oryginalnym przepisie jajka były na miękko; ja ugotowałam je tym razem na półtwardo i to była jedyna zmiana. A końca sezonu szparagowego jakoś nie widać, więc nie ma się co od szparagów odżegnywać. Ja moje kupiłam w foliowym opakowaniu, dlatego przez moment sparzyłam we wrzątku. Wy po prostu zgrillujcie i cieszcie się smakiem tego pysznego, wiosennego dania!
Potrzebujemy: 2 garnki – mały i większy, patelnię grillową, pędzelek do smarowania, kubeczek
Składniki:
- młode małe ziemniaki – 300g
- szparagi – 0,5 pęczka
- jajka – 3-4 szt.
- zielone oliwki – 1 garść
- szalotka – 2 szt. (małe)
- natka pietruszki – 1 garść
- olej do smażenia – 1 łyżka
Składniki na dressing:
- maślanka – 8 łyżek (może być więcej)
- sok i skórka otarta z połowy cytryny
- ocet winny – 1 łyżeczka
- oliwa extra vergine – 2 łyżki
- świeży koperek – 1 mały pęczek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jeśli to konieczne, szparagi parzymy przez chwilę we wrzątku (potem w tej samej wodzie gotujemy do miękkości wyszorowane ziemniaki, następnie je studzimy). Szparagi grillujemy na patelni wymazanej niewielką ilością tłuszczu. Jajka przygotowujemy według upodobania – na gotowałam je 5 minut na półtwardo, ale Wy, jeśli wolicie w sałatkach jajka na twardo, wrzućcie je do wrzącej wody i gotujcie 8 minut. Siekamy szalotki, oliwki, podobnie natkę pietruszki i wszystkie składniki mieszamy. W kubeczku łączymy składniki dressingu i po doprawieniu solą i pieprzem dolewamy do sałatki. Dokładnie mieszamy i podajemy z połówkami jajek.
Smacznego!
Be the first to comment.