Sałatka z kukurydzą, krewetkami i awokado

salatkaawokado_wpis

Z zamiarem zrobienia tej sałatki nosiłam się od dawna. Wygląda przepięknie i obłędnie smakuje! Wśród składników jest wszystko to, co lubię: awokado, pomidory, krewetki z czosnkiem i chili i feta, a do tego chrupiąca kukurydza! Wspaniałe, zdrowe i efektowne połączenie, które okaże się hitem każdej imprezy (u nas – kolacji). Przygotowując to danie, na koniec dodajcie na wierzch jeszcze trochę kukurydzy, fety i kolendry. Zasługujecie na taki przysmak i na zachwyty gości!

Potrzebujemy: małą patelnię, miskę, praskę do czosnku

Składniki:

  • dojrzałe awokado – 3 szt. (Jak sprawdzić, czy jest dojrzałe? Oderwijcie szypułkę, jeśli pod spodem zobaczycie jasne, kremowe miejsce – jest OK. Zielone oznacza, ze jeszcze za wcześnie na jedzenie awokado, ciemne – że jest już przejrzałe)
  • kukurydza – 100 g (ja użyłam Kukurydzę złocistą Bonduelle)
  • pomidor malinowy – 1 szt.
  • krewetki królewskie (ja użyłam mrożonych) – 12 szt. lub kilka sztuk więcej
  • czerwona papryczka chili – 0,5 szt. (zostawcie trochę nasion)
  • sok z połowy limonki
  • czosnek – 2 ząbki (duże)
  • ser feta – 2-3 łyżki
  • szczypior – 2 łyżki
  • świeża kolendra – 2 łyżki
  • jogurt grecki – 50 g
  • masło – 1 łyżeczka
  • oliwa extra vergine – 2 łyżki
  • sól, pieprz

salatkaawokadoskladniki_wpis

Przygotowanie:

Krewetki podsmażamy krótko na maśle z posiekanym ząbkiem czosnku, posiekanym drobno chili, szczyptą soli i pieprzu oraz sokiem z ćwiartki limonki. Odstawiamy do ostygnięcia. Umyte awokado kroimy na połówki, pozbawiamy pestek i wyjmujemy miąższ łyżką, zostawiając tylko niewielką ilość ze skórką – odstawiamy. Wycięty miąższ siekamy w misce, dodajemy pomidor pokrojony w kostkę, odsączoną kukurydzę, posiekany szczypiorek, oliwę i jogurt grecki oraz ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę, doprawiamy solą i pieprzem oraz nadmiarowym czosnkiem z chili z patelni. Tym nadzieniem wypełniamy „miseczki” z awokado i dokładamy po kilka sztuk krewetek. Posypujemy odrobiną kukurydzy i fetą, dekorujemy kolendrą. Gotowe!

Więcej pomysłów na dania z kukurydzą i roślinami strączkowymi znajdziecie na stronie www.warzywneinspiracje.pl


W parze z sałatką

Smacznego!

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>