Sałatka meksykańska z kurczakiem (lub wrapy)
Czy widzicie te kolory? Żółta kukurydza, zielona sałata i groszek, kolendra i limonka, czerwona papryka i chili, pomarańczowa marchewka, fioletowa kapusta. Szaleństwo! To połączenie barw jest niesamowite, tak zresztą jak i smaków. Ta super sałatka z powodzeniem zastąpi Wam cały lunch. Jeżeli wolicie jeść łagodniej, zrezygnujcie z chili i poprzestańcie na czerwonej papryce – jest w miksie Mexico Bonduelle. A czy wspominałam, ze kocham wrapy? Tak, wspominałam. Jeżeli podoba się Wam idea szybkiego jedzenia, zawsze możecie zawinąć tę sałatkę w tortille i jeść na ciepło. Zapraszam do wypróbowania przepisu!
Potrzebujemy: patelnię grillową, miskę, praskę do czosnku, ostry nóż/tasak, obieraczkę do warzyw lub obieraczkę julienne, pędzelek do smarowania patelni
Składniki:
- pojedynczy filet z kurczaka – 1 szt. (mały)
- czerwona kapusta – 1/4 małej główki
- marchewka – 1 szt (nieduża)
- meksykański mix warzyw (ja użyłam Mieszankę meksykańską Mexico) – 200-220 g
- czerwona papryczka chili – 0,5 szt. (zostawcie trochę nasion)
- świeża kolendra – 0,5 pęczka
- sałata masłowa – 9-10 liści
- (opcjonalnie) wrapy kukurydziane lub naleśniki (zobaczcie, jak przygotować Naleśniki) – 3 szt.
- sproszkowana wędzona papryka (użyjcie słodkiej, jeśli nie macie) – 1 łyżeczka
- czosnek – 1 ząbek
- oliwa z oliwek – 4-5 łyżek
- kmin rzymski – 1 łyżeczka
- limonka – 1 szt. (na sok)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Umyty filet z kurczaka kroimy w poprzek włókien na możliwie najcieńsze plastry i wkładamy do miski. Odstawiamy i marynujemy w 2 łyżkach oliwy z przeciśniętym czosnkiem, łyżką wędzonej papryki, solą i pieprzem przez 1 godzinę.
Zaraz potem siekamy ćwiartkę czerwonej kapusty możliwie jak najdrobniej. Marchewkę tniemy we wstążki (obieraczka do julienne lub temperówka do warzyw będzie tu nieoceniona!), pół pęczka kolendry drobno siekamy (z łodyżkami) i dodajemy chili w plasterkach. Marynujemy w 1 łyżce oliwy, łyżeczce kminu, soli, pieprzu i soku z połowy limonki. Odstawiamy na 1h.
Kurczakowe kawałki grillujemy krótko na mocno rozgrzanej patelni pomazanej tłuszczem – do zbrązowienia.
W misce mieszamy: kawałki kurczaka, kapustę z marchewką, chili i przyprawami oraz mix meksykański. Salaterkę wykładamy liśćmi sałaty i nakładamy zawartość miski. Sałatkę serwujemy z kilkoma kroplami oliwy i przybraną paroma liśćmi kolendry, z kawałkami limonki.
LUB:
Na patelni podgrzewamy wrapy lub naleśniki (zobaczcie nasz przepis na Naleśniki). Połowę każdego naleśnika wykładamy sałatą i na niej rozkładamy płasko składniki sałatki. Zawijamy jak najciaśniej podwijając końce, kroimy na pół i gotowe!
Zerknijcie na stronę http://warzywneinspiracje.pl, jeśli jesteście ciekawi innych przepisów w kukurydzą i warzywami gotowanymi na parze.
Smacznego!
Maria
8 czerwca 2016
Absolutny hit! Do wersji wrap dodałam ostry sos (jogurt naturalny, trochę majonezu, ząbek czosnku, sos chili) a do warzyw z braku czerwonej kapusty po ręką świeżą czerwoną paprykę i cebulę. Boski obiadek?
Karolina
8 czerwca 2016
Bomba! Fajny pomysł 🙂