Sałatka z pęczakiem, gruszką i rokpolem

Kuchnia polska, Sałatki, Wege, Zdrowo | 22 kwietnia 2016 | By

salatkapeczakzgruszka_wpis

Ta sałatka to wyraz mojej tęknoty za świeżymi owocami. To prawda, że w każdym spożywczym są dostępne jakieś, ale ja nie mogę się doczekać truskawek i malin prosto z krzaczka, jagód zbieranych w lesie, jabłek i gruszek obrywanych z drzewa. W międzyczasie jednak trzeba sobie dogadzać tym co jest dostępne, więc czemu nie dodać owoców do sałatki? Od zawsze wiadomo, że słodka gruszka doskonale się komponuje z serami. Kiedyś tę sałatkę robiłam z orkiszem, dziś z braku wymienionego użyłam pęczaku. Wyszło tak samo pysznie!

Potrzebujemy: miskę, kubeczek

Składniki:

  • pęczak – 0,5 szklanki
  • gruszka – 1 szt. (nieduża)
  • rokpol (lub inny ser z niebieską pleśnią) – 100 g
  • sałata – 1 garść
  • świeża bazylia – 1 garść
  • oliwa extra vergine – 4 łyżki
  • miód – 1 łyżka
  • ocet winny – 1 łyżka
  • liść laurowy – 1 szt.
  • ziele angielskie – 2 szt.
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pęczak gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Gruszkę, po wycięciu gniazd nasiennych,  kroimy na cienkie plasterki, sałatę w wąskie paski a rokpol – w kostkę. Bazylię rwiemy. Mieszamy w misce wszystkie składniki. W kubeczku rozrabiamy oliwę, miód i ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy składniki sałatki i podajemy.

Smacznego!

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>