Sałatka z pęczakiem, gruszką i rokpolem
Ta sałatka to wyraz mojej tęknoty za świeżymi owocami. To prawda, że w każdym spożywczym są dostępne jakieś, ale ja nie mogę się doczekać truskawek i malin prosto z krzaczka, jagód zbieranych w lesie, jabłek i gruszek obrywanych z drzewa. W międzyczasie jednak trzeba sobie dogadzać tym co jest dostępne, więc czemu nie dodać owoców do sałatki? Od zawsze wiadomo, że słodka gruszka doskonale się komponuje z serami. Kiedyś tę sałatkę robiłam z orkiszem, dziś z braku wymienionego użyłam pęczaku. Wyszło tak samo pysznie!
Potrzebujemy: miskę, kubeczek
Składniki:
- pęczak – 0,5 szklanki
- gruszka – 1 szt. (nieduża)
- rokpol (lub inny ser z niebieską pleśnią) – 100 g
- sałata – 1 garść
- świeża bazylia – 1 garść
- oliwa extra vergine – 4 łyżki
- miód – 1 łyżka
- ocet winny – 1 łyżka
- liść laurowy – 1 szt.
- ziele angielskie – 2 szt.
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pęczak gotujemy z liściem laurowym i zielem angielskim, po czym odstawiamy do ostygnięcia. Gruszkę, po wycięciu gniazd nasiennych, kroimy na cienkie plasterki, sałatę w wąskie paski a rokpol – w kostkę. Bazylię rwiemy. Mieszamy w misce wszystkie składniki. W kubeczku rozrabiamy oliwę, miód i ocet, doprawiamy solą i pieprzem. Polewamy składniki sałatki i podajemy.
Smacznego!
Be the first to comment.