Dymna sałatka
To chyba już tradycja, że w dni robocze robię i pokazuję głównie sałatki. Ta trochę przypomina Sałatkę z bulguru z suszonymi pomidorami i miętą, ale ma inny smak – trochę przydymiony, dzięki prażonym orzechom i wędzonemu twarogowi. Właściwie sama nie wiem, jak wpadłam na pomysł jej zrobienia. Zaczęło się od kaszy jaglanej, którą uwielbiam i od ciecierzycy gotowanej na parze (przepadam za nią ostatnio). Potem świeży młody szpinak, suszone pomidory… i dalej poszło już samo. W miniony weekend przygotowałam wersję z kozim serem i bez orzechów. Tym razem wybrałam inne dodatki; myślę, że tę sałatkę można zrobić w wielu wersjach – poeksperymentujcie np. z suszoną żurawiną albo czerwoną cebulą, dodajcie rukolę lub ząbek czosnku… na bank będzie pysznie!
Potrzebujemy: garnek, sito, patelnię
Składniki:
- kasza jaglana – 100 g
- ciecierzyca (ja użyłam gotowanej na parze, całą puszkę) – ok. 260 g
- suszone pomidory z zalewy – 10-12 szt.
- wędzony twaróg – 50 g lub więcej
- orzechy włoskie – 1 garść
- świeży młody szpinak – 2 garście
- oliwa z pomidorów – 1 łyżka
- zioła prowansalskie – 1 duża szczypta
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy i mieszamy z ciecierzycą. Pomidory odsączamy i kroimy w paski, dodajemy do sałatki, następnie wkruszamy większą część twarogu. Na suchej patelni prażymy orzechy i studzimy. Umyte i odsączone liście szpinaku dodajemy do reszty składników; doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Potrawę podajemy posypaną pozostałym twarogiem i orzechami – przed samym podaniem dolewamy oliwę z pomidorów.
Smacznego!
Be the first to comment.