Dymna sałatka

salatkakaszacieciorkatwarog_wpis

To chyba już tradycja, że w dni robocze robię i pokazuję głównie sałatki. Ta trochę przypomina Sałatkę z bulguru z suszonymi pomidorami i miętą, ale ma inny smak – trochę przydymiony, dzięki prażonym orzechom i wędzonemu twarogowi. Właściwie sama nie wiem, jak wpadłam na pomysł jej zrobienia. Zaczęło się od kaszy jaglanej, którą uwielbiam i od ciecierzycy gotowanej na parze (przepadam za nią ostatnio). Potem świeży młody szpinak, suszone pomidory… i dalej poszło już samo. W miniony weekend przygotowałam wersję z kozim serem i bez orzechów. Tym razem wybrałam inne dodatki; myślę, że tę sałatkę można zrobić w wielu wersjach – poeksperymentujcie np. z suszoną żurawiną albo czerwoną cebulą, dodajcie rukolę lub ząbek czosnku… na bank będzie pysznie!

Potrzebujemy: garnek, sito, patelnię

Składniki:

  • kasza jaglana – 100 g
  • ciecierzyca (ja użyłam gotowanej na parze, całą puszkę) – ok. 260 g
  • suszone pomidory z zalewy – 10-12 szt.
  • wędzony twaróg – 50 g lub więcej
  • orzechy włoskie – 1 garść
  • świeży młody szpinak – 2 garście
  • oliwa z pomidorów – 1 łyżka
  • zioła prowansalskie – 1 duża szczypta
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, studzimy i mieszamy z ciecierzycą. Pomidory odsączamy i kroimy w paski, dodajemy do sałatki, następnie wkruszamy większą część twarogu. Na suchej patelni prażymy orzechy i studzimy. Umyte i odsączone liście szpinaku dodajemy do reszty składników; doprawiamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Potrawę podajemy posypaną pozostałym twarogiem i orzechami – przed samym podaniem dolewamy oliwę z pomidorów.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>