Sernik z białą czekoladą i musem truskawkowym (idealny!)

Jeśli wciąż szukacie sernika idealnego, mam dla Was dobrą wiadomość – to właśnie TEN! Perfekcyjnie gładki i aksamitny, z kontrastowo dobranymi smakami. Najsłodszy w nim jest spód, środek – łagodnie waniliowy, a mus truskawkowy jest słodko-kwaskowy i doskonale tu pasuje. Skąd dobre truskawki o tej porze roku? Z mojej zamrażarki, bo za każdym razem w szczycie sezonu truskawkowego kupuję ich dużo i mrożę na później (kiedy będą dojrzałe polskie truskawki, wybierzcie oczywiście sswieże!). Kolejna świetna sprawa? Ten sernik jest superprosty i wyjdzie każdemu, nawet jeśli twierdzi, że do pieczenia ma 2 lewe ręce. Do dzieła!

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, tortownicę o śr. 22 cm, papier do pieczenia, folię aluminiową, dużą formę do ciasta (swobodnie mieszczącą tortownicę), robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa), (opcjonalnie) blender ręczny/mikser

Składniki na spód:

  • kakaowe ciastka typu Oreo/Neo – 180 g (u mnie z kakaowym nadzieniem)
  • masło – 3 łyżki

Składniki masy serowej (wszystkie w temperaturze pokojowej):

  • ser twarogowy (u mnie gotowy z kubełka) – 1 kg
  • jajka – 4 szt
  • cukier z wanilią – 10 g (1 saszetka)
  • cukier puder – 2 łyżki
  • aromat waniliowy – kilka kropli
  • biała czekolada – 300 g
  • mąka ziemniaczana – 1 kopiasta łyżka

Składniki musu:

  • truskawki – 1,5 szkl (waga po rozmrożeniu i odcieknięciu)
  • galaretka truskawkowa – 2 saszetki

Przygotowanie:

Zaczynamy od owoców, bo jeśli są mrożone, to potrzebują rozmrożenia i konkretnego odcieknięcia (ja zrobiłam to przez noc, zosawiając truskawki na sitku w zlewie). Przygotowujemy spód – ciastka mielimy  do konsystencji mokrego piasku i mieszamy z roztopionym masłem. Wykładamy spód tortownicy papierem do pieczenia i wylepiamy dno powyższą mieszanką, dociskając i wyrównując łyżką. W garnuszku zagotowujemy wodę, stawiamy nad nią sitko z miseczką, do której wkruszamy białą czekoladę – zostawiamy do roztopienia, mieszając co jakiś czas, po czym studzimy. Twaróg miksujemy z jajkami (każde dodając kolejno, co pół minuty) – ma powstać puszysta masa. Dodajemy cukry, mąkę ziemniaczaną, a na koniec czekoladę (cały czas miksując na średnich obrotach). Gotową masę przelewamy na ciasteczkowy spód. Piekarnik nastawiamy na 160 stopni.  Tortownicę z sernikiem dokładnie oblepiamy folią aluminiową, umieszczamy ją w większej formie i zalewamy gorącą wodą (do 0,5 wysokosci tortownicy). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 80-90 minut (patyczek). Wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik na dodatkowe 20 minut, po czym studzimy już na kratce.

Truskawki po obcieknięciu miksujemy. Galaretki w misce zalewamy 1 szklanką wrzątku i kiedy zacznie tężeć – mieszamy z owocami na gładko. Mus przelewamy na ciasto i wkładamy całość na noc do lodówki. Gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>