Pasztet z wiśniami

Przygotowanie własnego pasztetu daje sporą satysfakcję kulinarną, w dodatku można wybrać sobie dowolne dodatki. Przepis na pasztet z wiśniami zobaczyłam już w zeszłym roku w jakiejś gazetce. Niestety maszynka do mięsa była ukryta gdzieś w garażu. Tym razem była pod ręką, a ja właśnie odkopałam w telefonie zdjęcie tamtego przepisu, więc czemu nie skorzystać z okazji? Dla robiących pasztet po raz pierwszy na pewno pomocne będzie próbowanie, próbowanie i jeszcze raz próbowanie w trakcie robienia! Masę mięsno-warzywną lepiej moim zdaniem nawet przesolić, niż wyjmować potem z piekarnika mdły pasztet. Polecam na kanapki i do podjadania – na święta i nie tylko!

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, 2 keksówki 10×23 cm, papier do pieczenia, maszynkę do mięsa, miskę, duży garnek, cedzak

Składniki:

  • ćwiartki z kurczaka – 5 szt.
  • boczek surowy wędzony – 300-350 g
  • kurza wątróbka – 150 g
  • cebula – 1 duża
  • marchew – 2 szt.
  • korzeń pietruszki – 2 szt.
  • lisć laurowy – 4 szt.
  • ziele angielskie – 4 ziarna
  • czosnek granulowany/niedźwiedzi – 1 łyżka
  • jajko – 1 szt.
  • wiśnie (u mnie mrożone) – 1,5 szkl. (po rozmrożeniu)
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Umyte i oczyszczone ćwiartki, boczek w kawałkach (usuwamy kości i chrząstki), obrane i pokrojone w kawałki warzywa zalewamy w garnku zimną wodą (2 litry). Dodajemy listki laurowe i ziele angielskie, gotujemy na najmniejszym ogniu aż mięso i warzywa będą miękkie (ja – 3 h). Przez ten czas można rozmrozić wiśnie. Cedzakiem wyjmujemy z garnka wszystkie stałe składniki i zastępujemy je watróbką, którą gotujemy do 10 minut – ma być miękki. Wątróbkę wyjmujemy, ale wywaru nie wylewamy. Mięso kurczaka oddzielamy od kości i razem z boczkiem, wątróbką i warzywami mielimy dwukrotnie w maszynce, używając sitka o najmniejszych oczkach. Masę mieszamy z jajkiem, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem i bardzo dokładnie wyrabiamy ręką. Dodajemy rozmrożone wiśnie, mieszamy i ewentualnie jeszcze dosalamy (jeśli masa wydaje się za sucha, dolewamy po łyżce wywaru). Przekładamy masę to keksówek wyłożonych papierem do pieczenia, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do zrumienienia wierzchu (u mnie 1h 20 min).

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>