Sernik z truskawkami i jagodami

serniktruskawkijagody1_wpis

Każda wzorowa gospodyni powinna umieć upiec super sernik! Moja mama piekła świetne serniki, mistrzowskie serniki są podawane u mojej teściowej, wspaniałe u cioć, kuzynek… Czy uwierzycie, że ja sama nigdy nie zrobiłam żadnego? (a przynajmniej nie przypominam sobie niczego oprócz wersji na zimno… no, ale zawsze z wypiekami byłam na bakier). Przyszedł czas na weekendowy sezonowy wypiek. Wczoraj o świcie poszłam na jagody, potem mąż na naszym lokalnym targu kupił przepyszne dojrzałe truskawki. Klamka zapadła – piekę sernik! Część ciasta została z entuzjazmem spałaszowana jeszcze na ciepło. Przepis przetestowany, okazał się rewelacyjny i będzie na pewno powtarzany. Sami go wypróbujcie – koniecznie!

serniktruskawkijagody2_wpis

Potrzebujemy: tortownicę o śr. 25 cm, robot kuchenny (ja używam Thermomixa), blender ręczny z trzepaczką, 2 miski, papier do pieczenia/pergamin

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna – 170 g
  • mąka ziemniaczana – 30 g 
  • margaryna – 130 g (miękka)
  • cukier puder – 80 g + do posypania
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • aromat waniliowy – 1 łyżeczka

Składniki na serową masę:

  • owoce sezonowe – 500 g (u mnie w proporcjach: 400 g truskawek + 100 g jagód)
  • twaróg półtłusty – 500 g
  • serek mascarpone – 250 g
  • jajka – 3 szt.
  • mąka pszenna – 3 łyżki
  • cukier (drobny do wypieków lub puder) – 3/4 szkl.
  • aromat waniliowy – 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki

Przygotowanie:

Składniki ciasta wyrabiamy dokładnie (ja zrobiłam to ręcznie). Na koniec powinno mieć konsystencję grubej bułki tartej – w sam raz do przygotowania kruszonki. Wstawiamy do lodówki pod folią na 1 h. 

Twaróg mielimy solidnie w robocie do konsystencji gęstego serka homogenizowanego. Przekładamy do miski i dodajemy mascarpone, jajka, mąkę, cukier i wanilię – mieszamy blenderem z trzepaczką. Odstawiamy do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.  

Umyte owoce oprószamy mąką ziemniaczaną i mieszamy (jeśli puszczą sok – odlewamy). Formę tortową wykładamy pergaminem i dno wylepiamy połową ciasta. Wstawiamy do piekarnika na kwadrans, potem studzimy (ale nie wyłączamy piekarnika – obniżamy temperaturę do 175 stopni). Na podpieczony spód wylewamy serową masę, na której układamy owoce. Posypujemy resztą kruszonki z lodówki. Wstawiamy do piekarnika na ok. 1 h – „do suchego patyczka”. Gotowe ciasto oprószamy cukrem pudrem.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>