Pikantne curry z indykiem
Ten przepis znalazłam jak zwykle w Delish, ale w oryginale był… jarską zupą. Brakowało w nim też – moim zdaniem – aromatu limonki i sosu sojowego. Więc jak zwykle, bazując na solidnych podstawach, zrobiłam potrawę po swojemu, dodając mięso i wspomniane dodatki. Rezultat? Wyśmienite, konkretne, jednogarnkowe danie w mega ilości (musiałam w międzyczasie zmienić wielką patelnię na największy dostępny w domu garnek, bo po prostu się nie mieściło!). Bardzo proste, dość ostre, ale jeśli kochacie naprawdę pikantne potrawy, możecie dodać jeszcze pieprz cayenne. Siadamy do stołu!
Potrzebujemy: wielki garnek, miskę, obieraczkę do warzyw
Składniki:
- filety z indyka – 500 g
- rosół – 1 l (zobaczcie sprawdzony przepis na Klasyczny rosół)
- czerwona papryka – 2 szt.
- groszek cukrowy – 150 g
- ciecierzyca – 240 g (cała puszka)
- młode ziemniaki – 10 szt. (małe)
- cukinia – 2 szt.
- cebula – 2 szt.
- czosnek – 3 ząbki
- czerwona pasta curry – 3 łyżki
- mleko kokosowe – 1 puszka
- świeża kolendra – 1 garść
- sok z połowy limonki
- sos sojowy – 3 łyżki
- sos rybny – 3 łyżki
- olej rzepakowy – 2 łyżki
- sól, pieprz
- (opcjonalnie) pieprz cayenne – 0,5 łyżeczki
Przygotowanie:
Mięso kroimy na średniej wielkości kawałki i obgotowujemy w rosole. Wyjmujemy indyka, rosół przelewamy do miski, a w garnku na rozgrzanym oleju dusimy cebulę z czosnkiem, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy paprykę pokrojona w wąskie paski, groszek, odsączoną ciecierzycę i cukinię zestruganą na wstążki – mieszamy. Po 5 minutach dolewamy z powrotem rosół z mlekiem kokosowym i pastą curry, dodajemy ugotowane mięso i wszystko dokładnie mieszamy. Doprowadzamy danie do wrzenia, po czym wrzucamy do garnka pokrojone na połówki ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy sosem sojowym i rybnym, podajemy z porwanymi liśćmi kolendry. Możecie doprawić odrobiną cayenne.
Smacznego!
Be the first to comment.