Pikantne curry z indykiem

curryzindykiem_wpis

Ten przepis znalazłam jak zwykle w Delish, ale w oryginale był… jarską zupą. Brakowało w nim też – moim zdaniem – aromatu limonki i sosu sojowego.  Więc jak zwykle, bazując na solidnych podstawach, zrobiłam potrawę po swojemu, dodając mięso i wspomniane dodatki. Rezultat? Wyśmienite, konkretne, jednogarnkowe danie w mega ilości (musiałam w międzyczasie zmienić wielką patelnię na największy dostępny w domu garnek, bo po prostu się nie mieściło!). Bardzo proste, dość ostre, ale jeśli kochacie naprawdę pikantne potrawy, możecie dodać jeszcze pieprz cayenne. Siadamy do stołu!

Potrzebujemy: wielki garnek, miskę, obieraczkę do warzyw

Składniki:

  • filety z indyka – 500 g
  • rosół – 1 l (zobaczcie sprawdzony przepis na Klasyczny rosół)
  • czerwona papryka – 2 szt.
  • groszek cukrowy – 150 g
  • ciecierzyca – 240 g (cała puszka)
  • młode ziemniaki – 10 szt. (małe)
  • cukinia – 2 szt.
  • cebula – 2 szt.
  • czosnek – 3 ząbki
  • czerwona pasta curry – 3 łyżki
  • mleko kokosowe – 1 puszka
  • świeża kolendra – 1 garść
  • sok z połowy limonki
  • sos sojowy – 3 łyżki
  • sos rybny – 3 łyżki
  • olej rzepakowy – 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • (opcjonalnie) pieprz cayenne – 0,5 łyżeczki

Przygotowanie:

Mięso kroimy na średniej wielkości kawałki i obgotowujemy w rosole. Wyjmujemy indyka, rosół przelewamy do miski, a w garnku na rozgrzanym oleju dusimy cebulę z czosnkiem, doprawiając solą i pieprzem. Dodajemy paprykę pokrojona w wąskie paski, groszek, odsączoną ciecierzycę i cukinię zestruganą na wstążki – mieszamy. Po 5 minutach dolewamy z powrotem rosół z mlekiem kokosowym i pastą curry, dodajemy ugotowane mięso i wszystko dokładnie mieszamy. Doprowadzamy danie do wrzenia, po czym wrzucamy do garnka pokrojone na połówki ziemniaki. Gotujemy do miękkości. Doprawiamy sosem sojowym i rybnym, podajemy z porwanymi liśćmi kolendry. Możecie doprawić odrobiną cayenne.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>