Smoothies owocowe
Wszyscy robią i lubią smoothies – zrobiłam i ja! Dla mnie taki koktail plasuje się raczej w kategoriach jedzenia (albo, jeśli je się deser – np. jako polewa do lodów), ale ponieważ bardzo lubię owoce – ok, mogę to jeść w nieograniczonych ilościach! Moim zdaniem po dodaniu płatków owsianych lub musli jest to idealne śniadanie, i to dokładnie będę robić, kiedy zacznie się sezon na świeże truskawki, maliny i czereśnie (zdjęcie na dole). Tymczasem zobaczcie, co zmiksowałam, korzystając ze składników, które miałam pod ręką (do sklepu poszłam tylko po banany). Na zdrowie!
Potrzebujemy: blender z pojemnikiem
Składniki na smoothie zielono-żółte:
- kiwi -2 szt.
- ananas (z puszki) – 4 plastry
- grejpfrut – 0,5 szt.
- sok z połowy pomarańczy
- miód – 1 łyżka
Przygotowanie:
Grejpfruta filetujemy i razem z resztą owoców wkładamy do zamrażarki na 2 godziny (każdy owoc w osobnej torebce). Miksujemy, wyciskamy sok, dodajemy miód i pijemy!
Składniki na smoothie różowe:
- owoce leśne (mrożone) – 1 szkl.
- banan – 1 szt.
- sok z połowy limonki
Przygotowanie:
Owoce miksujemy razem, dodajemy sok z limonki i pijemy! (to smoothie jest gęste, więc domiksowałam nieco lodu). Obydwa koktajle możecie podać z miętą.
A jeśli nadal zostało Wam co nieco owoców, macie płatki owsiane, wiórki kokosowe i miętę – zawsze możecie zrobić pożywne drugie śniadanie!
Smacznego!
Be the first to comment.