Waniliowe ciasto z brzoskwiniami
Powyższe ciasto powstało z konieczności zużycia napoczętej, prawie pełnej puszki brzoskwiń i zajęcia czymś chorego syna, na którego zabawianie już skończyły mi się pomysły. Ten deser składa się z samych podstawowych składników; idealnie, kiedy wyjście z domu nie wchodzi w grę. Nie bójcie się, kiedy po wylaniu masy na tortownicę (śr. 26 cm) zobaczycie warstwę grubości omletu. Ciasto bardzo rośnie i jest na tyle gęste, że można użyć owoce z syropu czy mrożone (ja plastry brzoskwini ułożyłam 3 warstwami, a i tak wyrosło). No i – jest wprost ekspresowe w przygotowaniu. Polecam!
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, tortownicę o śr. 26 cm (lub troszeczkę mniejszą), papier do pieczenia, mikser ręczny z trzepaczką, miskę x2, patyczek
Składniki:
- brzoskwinie z syropu – 6-7 połówek
- mąka – 2 szkl.
- jajka – 2 szt.
- cukier – 0,5 szkl.
- mleko – 0,5 szkl.
- olej – 0,5 szkl.
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- ziarenka z 1 laski wanilii (można pominąć i dodać zamiast nich malutką saszetkę cukru waniliowego)
- aromat waniliowy – kilka kropli
Przygotowanie:
Nastawiamy piekarnik na 180 stopni, tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy do miski z proszkiem do pieczenia. Do drugiej miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i ziarna wanilii oraz aromat – miksujemy na gładko. Cały czas miksując wlewamy powoli mleko, a potem olej. Do płynnej masy stopniowo dodajemy mąkę przesianą z proszkiem i dokładnie łączymy mikserem całość. Przelewamy gęste ciasto do wyłożonej papierem tortownicy i układamy odsączone brzoskwinie pocięte w plastry (ja przed pokrojeniem odsączyłam je na ręczniku kuchennym). Brzoskwiń jest dużo, więc możecie ułożyć je warstwami w dowolny wzór. Pieczemy 40-50 minut do „suchego patyczka”
Smacznego!
Be the first to comment.