Wielkanocne babeczki cytrynowe

wielkanocnebbabeczki_localfoodie_wpis

Tegoroczną Wielkanoc na serio potraktowaliśmy na luzie. Gości nie przewidujemy, nie bijemy się też o „złotą patelnię”, więc zaczęliśmy po prostu od przeglądu zamrażarek. Wyniki rekonesansu okazały się bardzo owocne. Większość ciast z kolei została po prostu kupiona. Jeśli ten czas ma oznaczać odpoczynek, to nie ma potrzeby „spinać się” jak na egzamin kulinarny. Jednak od dawna miałam w planach małą, uroczą słodycz, która ucieszy oczy wszystkich. Cytrynowe cupcakes ozdobione jajkami w gniazdkach. Bardzo pyszne i na pewno będą się cieszyć popularnością podczas tegorocznych świąt. Wypróbujcie i… wesołych świąt!

wielkanocnebbabeczki_localfoodie_wpis1

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, blachę do muffinek, papilotki, robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa), blender ręczny z trzepaczką, wysokie naczynie (u mnie metalowy szynkowar), 3 miseczki, rękaw cukierniczy z tylką lub dużą strzykawkę

Składniki na babeczki (wszystkie w temperaturze pokojowej):

  • mąka – 1 szkl.
  • cukier (im drobniejszy, tym lepszy) – 3/4 szkl.
  • proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
  • soda – 1 płaska łyżeczka
  • masło – 60 g
  • jajka – 2 szt.
  • maślanka – 6 łyżek
  • skórka otarta z 2 cytryn
  • sok  1 cytryny
  • sól – 1 szczypta

Składniki do przybrania:

  • śmietanka kremówka – 200 g
  • serek mascarpone – 250 g
  • cukier puder – 3-4 łyżeczki
  • barwniki spożywcze
  • kolorowe jajeczka z marcepanu lub czekolady

Przygotowanie:

Za pomocą robota ucieramy masło z cukrem na jasną, puszystą masę. Cały czas miksując, dodajemy kolejno jajka i skórkę z cytryn. Do masy przesiewamy mąkę ze spulchniaczami i solą, wszystko łączymy i na koniec dolewamy maślankę na przemian z sokiem z cytryny. Kończymy mieszanie, piekarnik nastawiamy na 180 stopni i przelewamy masę do papilotek (10-11 szt). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy do 20 minut (suchy patyczek). Studzimy na kratce.

Śmietankę, wysokie naczynie i końcówkę blendera (trzepaczkę) wkładamy na kwadrans do zamrażnika. Po tym czasie ubijamy zimną śmietankę w zimnym naczyniu razem z cukrem pudrem. Do ubitej śmietany dodajemy mascarpone i dokładnie wszystko mieszamy. Krem rozdzielamy na 3 równe porcje, każdą przekładamy do innej miseczki i dodajemy do niej inny barwnik (ilość zależy od Waszego gustu i intensywności koloru, którą chcecie uzyskać). Każdy krem nakładamy do rękawa z tylką lub strzykawki i rysujemy nieregularne koła na wierzchu babeczek, aż utworzą się „gniazdka”. Na każdym umieszczamy po kilka jajeczek. Gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>