„Śródziemnomorskie” kieszonki drobiowe
W różnych grupach i forach kulinarnych bardzo często pojawia się pytanie: „Co można zrobić z piersi kurczaka? Tylko nie siekane kotlety, bo już nam się przejadły.” Fakt, kurczak jadany często może się znudzić, a mnóstwo osób nie zna innych przepisów na filety, jak kotlety siekane lub rozbite. A czasami wystarczy tylko przejrzeć lodówkę czy spiżarnię, a pomysły przychodzą same. Dziś zdałam sobie sprawę, że muszę przygotować na jutro obiad dla dwóch osób, które zostaną w domu. Iść do sklepu? Nie ma mowy – na przemian lało i wiało. Szybki rekonesans zapasów i znalazłam kilka kurzych piersi, suszone pomidory oraz resztki oliwek i kaparów. Do tego moi drodzy konsumenci ugotują sobie ryż lub kaszę, ze spiżarni wezmą jakiś słoik (warto robić przetwory! nigdy nie wiadomo, kiedy się przydadzą!). I już. Szybko, oszczędnie i pysznie – zapraszam na kieszonki drobiowe.
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, naczynie do zapiekania (u mnie ceramiczne owalne 29×20 cm), patelnię, kubeczek, pędzelek do smarowania, (opcjonalnie) blender ręczny, ostry nóż
Składniki:
- piersi z kurczaka – 3 pojedyncze szt.
- posiekane drobno lub częściowo zblendowane suszone pomidory (z zalewy) – 10 łyżek
- czarne oliwki – 1 garść
- kapary – 1 łyżeczka
- nasiona słonecznika – 1 łyżka
- oliwa extra vergine – kilka łyżek na dno formy
Składniki marynaty:
- oliwa extra vergine – 1 łyżka
- ocet balsamiczny – 2 łyżki
- miód – 1 łyżeczka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na suchej patelni prażymy nasiona słonecznika, aż zaczną wydzielać aromat. Studzimy, a w tym czasie siekamy drobno oliwki i kapary, łączymy z masą z suszonych pomidorów i na koniec dodajemy słonecznik. Mieszamy. Filety czyścimy z włókien, myjemy, osuszamy i każdy nakłuwamy wzdłuż ostrym nożem (w połowie wysokości). Uważając, zeby nie przebić mięsa na wylot „rozpychamy” nóż na boki, aby dziura w środku była szersza. Przez otwór wkładamy do środka każdego fileta tyle warzywnej masy, ile da się tam zmieścić. Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i w kubeczku mieszamy składniki marynaty. Formę do zapiekania wypełniamy na dnie oliwą, układamy na niej kurczaki i każdy nadziany filet obficie smarujemy balsamiczną marynatą – aż się skończy. Mięsa zapiekamy bez przykrycia ok. 30 min. Podajemy np. z ryżem i ulubioną sałatką.
Smacznego!
Be the first to comment.