Zapiekanka meksykańska
Hola! ¿Cómo están? Jak leci? Czy są tu fani meksykańskiej kuchni? Mam nadzieję, że tak! Dziś serwujemy prawdziwie meksykańską zapiekankę – bardzo aromatyczną, bardzo mięsną, bardzo rozgrzewającą, po prostu super. To wspaniałe, sycące danie, którym możecie nakarmić największych głodomorów. Zwłaszcza, jeśli tacy przyjdą z wizytą – wykonanie tej potrawy nie będzie problemem, bo wszystkie składniki znajdziecie w najbliższym sklepie. I już można podać gorącą jak Meksyk zapiekankę, a goście będą się rozkoszować smakiem prawdziwie domowego jedzenia. Mi casa es su casa!
Potrzebujemy: naczynie żaroodporne, dużą patelnię, sitko, ewentualnie tarkę o dużych oczkach
Składniki:
- mięso mielone wieprzowo-wołowe – 0,5 kg
- ser – ok. 200 g (u mnie cheddar w pomarańczowym kolorze, może być każdy inny o ostrym smaku)
- czerwona cebula – 1 szt. (duża)
- czosnek – 4 ząbki
- zielona papryczka chili (zostawcie część pestek) – 1 szt.
- czerwona papryka – 1 szt.
- czarna fasola (z puszki, jeśli nie znajdziecie – kupcie czerwoną)
- mieszanka meksykańska (kukurydza, papryka, groch) – 130 g (1 mała puszka)
- tortilla kukurydziana – 1 szt. (wysuszona)
- płatki chili lub pieprz cayenne – 0,5 łyżeczki
- sproszkowana słodka papryka – 2 łyżki
- kmin rzymski – 0,5 łyżeczki
- świeża kolendra – 1 duża garść + do posypania
- olej rzepakowy – 3 łyżki + do wysmarowania formy
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Jeśli nie robimy tego dania spontanicznie, to dzień wcześniej wykładamy na talerzu tortillę, niech wyschnie. Kolejnego dnia na rozgrzanym oleju (2 łyżki) szklimy cebulę z papryczką chili, dodajemy czerwoną paprykę i na koniec czosnek. Dokładamy mięso, doprawiamy kminem i papryką w proszku i podsmażamy, mieszając co jakiś czas – do zbrązowienia. Na koniec dodajemy płatki chili lub pieprz cayenne. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni.
Wyłączamy patelnię i do mięsa dodajemy fasolę (wcześniej trzeba odlać zalewę i przepłukać na sitku) oraz mieszankę meksykańską (zalewę również odlewamy). Całość podlewamy jeszcze łyżką oleju i dodajemy posiekaną garść kolendry oraz tortillę pokrojoną w kilkucentymetrowe kawałki. Mieszamy i przekładamy do natłuszczonej olejem formy. Na wierzch ścieramy ser lub układamy jego plasterki, jeśli nie jest w kawałku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut (lub po prostu do apetycznego przyrumienienia sera). Studzimy przed podaniem i posypujemy świeżą posiekaną kolendrą.
Smacznego!
Be the first to comment.