Zapiekanka meksykańska

zapiekankameksykanska_wpis

Hola! ¿Cómo están? Jak leci? Czy są tu fani meksykańskiej kuchni? Mam nadzieję, że tak!  Dziś serwujemy prawdziwie meksykańską zapiekankę – bardzo aromatyczną, bardzo mięsną, bardzo rozgrzewającą, po prostu super. To wspaniałe, sycące danie, którym możecie nakarmić największych głodomorów. Zwłaszcza, jeśli tacy przyjdą z wizytą – wykonanie tej potrawy nie będzie problemem, bo wszystkie składniki znajdziecie w najbliższym sklepie. I już można podać gorącą jak Meksyk zapiekankę, a goście będą się rozkoszować smakiem prawdziwie domowego jedzenia. Mi casa es su casa!

Potrzebujemy: naczynie żaroodporne, dużą patelnię, sitko, ewentualnie tarkę o dużych oczkach

Składniki:

  • mięso mielone wieprzowo-wołowe – 0,5 kg
  • ser – ok. 200 g (u mnie cheddar w pomarańczowym kolorze, może być każdy inny o ostrym smaku)
  • czerwona cebula – 1 szt. (duża)
  • czosnek – 4 ząbki
  • zielona papryczka chili (zostawcie część pestek) – 1 szt.
  • czerwona papryka – 1 szt.
  • czarna fasola (z puszki, jeśli nie znajdziecie – kupcie czerwoną)
  • mieszanka meksykańska (kukurydza, papryka, groch) – 130 g (1 mała puszka)
  • tortilla kukurydziana – 1 szt. (wysuszona)
  • płatki chili lub pieprz cayenne – 0,5 łyżeczki
  • sproszkowana słodka papryka – 2 łyżki
  • kmin rzymski – 0,5 łyżeczki
  • świeża kolendra – 1 duża garść + do posypania
  • olej rzepakowy – 3 łyżki + do wysmarowania formy
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Jeśli nie robimy tego dania spontanicznie, to dzień wcześniej wykładamy na talerzu tortillę, niech wyschnie. Kolejnego dnia na rozgrzanym oleju (2 łyżki) szklimy cebulę z papryczką chili, dodajemy czerwoną paprykę i na koniec czosnek. Dokładamy mięso, doprawiamy kminem i papryką w proszku i podsmażamy, mieszając co jakiś czas – do zbrązowienia. Na koniec dodajemy płatki chili lub pieprz cayenne. Nastawiamy piekarnik na 175 stopni.

Wyłączamy patelnię i do mięsa dodajemy fasolę (wcześniej trzeba odlać zalewę i przepłukać na sitku) oraz mieszankę meksykańską (zalewę również odlewamy). Całość podlewamy jeszcze łyżką oleju i dodajemy posiekaną garść kolendry oraz tortillę pokrojoną w kilkucentymetrowe kawałki. Mieszamy i przekładamy do natłuszczonej olejem formy. Na wierzch ścieramy ser lub układamy jego plasterki, jeśli nie jest w kawałku. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut (lub po prostu do apetycznego przyrumienienia sera). Studzimy przed podaniem i posypujemy świeżą posiekaną kolendrą.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>