Łazanki z kapustą i grzybami
Jak zapewnie zauważyliście, na Local Foodie nie ma wysypu świątecznych przepisów. A to dlatego, że w tym roku Boże Narodzenie wyjątkowo postanowiliśmy spędzić poza domem – po prostu wyjechać w góry i dla odmiany pozwolić innym kulinarnie nas rozpieszczać. Więc wrzucam na luz! Pozostaję jednak wielką miłośniczką polskiej kuchni i rodzimych świątecznych dań i kiedy po raz kolejny słyszę w radiu „Last Christmas”, to nie ma mocnych i nachodzi człowieka apetyt na łazanki! Skorzystałam oczywiście z naszej własnej kiszonej kapusty, a wszystkim, którzy łazanek dotąd nie robili – bardzo je polecam. Robi się je migiem – widzicie, jakie proste?
Potrzebujemy: garnek, patelnię, miskę, sitko
Składniki:
- makaron typu łazanki – 250 g
- kiszona kapusta – 0,5 kg (u mnie domowej roboty – tu znajdziecie przepis na super Kiszoną kapustę)
- suszone borowiki – 40-50 g
- cebula – 1 szt.
- sproszkowany kminek – 1 duża szczypta
- cukier – 2 szczypty
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od grzybów – zalewamy je szklanką wrzątku i moczymy przez noc. Potem gotujemy przez kwadrans w wodzie, w której się moczyły, odcedzamy zachowując wywar i kroimy na mniejsze kawałki. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą i studzimy. Na patelni rumienimy cebulę. W tym czasie kroimy kapustę (ja robię to byle jak, nie drobno), dodajemy ją do cebuli i smażymy aż zacznie lekko przywierać do dna. W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i cukrem. Dodajemy grzyby i wywar z ich gotowania – podgrzewamy, co jakiś czas mieszając, do odparowania płynów. Mieszamy z łazankami i podajemy. Gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.