Zdrowa sałatka z pieczonym kalafiorem
Zawartość miski na zdjęciu wygląda jak ziemniaczana sałatka z morzem majonezu. Nic bardziej mylnego! Zamiast ziemniaków – jej podstawą jest pieczony młody kalafior. Majonez został zastąpiony jogurtem greckim z całą masą aromatycznych dodatków. Do tego jajka na twardo… można jesć, jeść i jeść, do pęknięcia! Mimo, że to sałatka, z powodzeniem może zastąpić danie obiadowe, bo jest bardzo sycąca. Oczywiście, skoro mamy sezon grillowy, będzie doskonałym dodatkiem do każdego barbecue. Przepis na tę potrawę znalazłam na Tasty on Buzzfeed i od razu pomyślałam: WOW, to musi być pyszne! I takie jest. Trzymałam się go ściśle, aby sprawdzić, ile jest tak naprawdę wart. Następnym razem (bo na pewno zrobię ją jeszcze wiele razy!) spróbuję jakichś wariacji – np. z dodatkiem oliwek albo kaparów. To na pewno będzie strzał w dziesiątkę, bo już teraz jest rewelacyjnie! Polecam!
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, papier do pieczenia, miskę i miseczkę, rondel
Składniki:
- młody kalafior – 1 główka
- oliwa – 3 łyżki
- sól, pieprz
Składniki dressingu:
- jogurt grecki (lub bałkański bądź gęsty naturalny) – 0,5 szkl.
- musztarda Dijon – 1 łyżka
- miód – 1 łyżka
- oliwa extra vergine – 1 łyżka
- sok z 0,5 cytryny
- czosnek – 2 ząbki
- czerwona cebula – 0,5 szt.
- seler naciowy – 3 łodygi
- jajko – 3 szt.
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Kalafior dokładnie myjemy, dzielimy na małe różyczki, w misce mieszamy z oliwą, doprawiamy solą i pieprzem i wykładamy na blachę. Pieczemy 25 minut.
Jajka gotujemy na twardo i studzimy. W miseczce łączymy składniki dressingu (jajka „dziabiemy” widelcem lub nożem). Przestudzony kalafior mieszamy z sosem, doprawiamy dodatkowo solą i pieprzem i podajemy sałatkę posypaną koperkiem.
Smacznego!
Comments
- Sałatka z pieczonego kalafiora – Smaki na talerzu - […] Źródło […]