Placek porzeczkowy

placekporzeczkowy_wpis

Przepis na to ciasto jest naprawdę superprosty (takie lubimy najbardziej, prawda?) i pochodzi z bloga DayliCooking. Autorka trochę postraszyła możliwością powstania zakalca (w razie czego przygotujcie się na powtórną próbę), ale mi udało się tego uniknąć. Proporcje składników są wymierzone na formę o średnicy 17 cm. Ja nie miałam takiej i użyłam mojej okrągłej tortownicy o śr. 25 cm. Surowa masa ciasta pokryła ją BARDZO płasko, ale dość wyrosła. Niemniej jednak powstał niewysoki placek, zresztą bardzo pyszny. Jako owoców sezonowych użyłam porzeczek, które zostały mi po zrobieniu Chutneya z porzeczek i cebuli, w połowie pieczenia jeszcze dosypując owoce na wierzch. Oczywiście wprowadziłam trochę zmian, wynikających głównie z braku składników (nie miałam esencji waniliowej, więc dodałam 1 saszetkę cukru wanilinowego).  Ciacho jest pyszne, do poobiedniej kawy jak znalazł!

Potrzebujemy: sprawny piekarnik z termoobiegiem, tortownicę o s. 25 lub mniejszą, blender ręczny z trzepaczką, rondel lub mały garnek, papier do pieczenia, 2 miski, sitko do przesiania mąki

Składniki:

  • mąka tortowa – 1 szkl.
  • jajka – 2 szt. (białka i żółtka osobno)
  • masło – 100 g
  • cukier – 0,5 szkl.
  • cukier wanilinowy – 1 saszetka
  • cukier puder – do oprószenia
  • proszek do pieczenia – łyżeczka
  • owoce sezonowe – u mnie ok. 150 g porzeczek

Przygotowanie:

W rondelku rozgrzewamy masło i studzimy je. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Białka jajek oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywno. Wmiksowujemy do nich stopniowo cukier (zwykły i wanilinowy), następnie żółtka. Do osobnej miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia i następnie dodajemy ją do jajecznej masy. Wszystko dokładnie mieszamy. Wlewamy płynne masło i mieszamy do momentu powstania jednolitego ciasta o konsystencji budyniu. Wykładamy tortownicę papierem do pieczenia i przelewamy ciasto, na wierzch wysypujemy owoce. Pieczemy 45-50 minut. Ja w połowie pieczenia dodałam na wierzch jeszcze garść porzeczek. Jeśli po upływie tego czasu patyczek wychodzi z ciasta suchy, wyłączamy piekarnik i trzymamy w nim ciasto jeszcze przez kwadrans. Wyjmujemy, studzimy i oprószamy cukrem pudrem. Gotowe!

Smacznego!

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>