Azjatycka sałatka makaronowa
Jak wiecie, wygląd potrawy jest dla mnie nie mniej ważny, niż jej smak. Lubię piękne, kolorowe i estetycznie podane dania, bo w tej sposób można pokazać, jak bardzo kochamy gotowanie i że zależy nam na kimś, kto to wszystko zje. Wizualnie bardzo przemawia do mnie kuchnia azjatycka, która oferuje wszystkie kolory tęczy na talerzu. Ponieważ dawno nie było w moim menu niczego orientalnego, dziś na stole wylądowała bajecznie kolorowa sałatka owocowo-warzywna. Specjalnie nie dodałam do niej chińskiego makaronu, ale właśnie nasz polski. Smak? Zaskakujący i świetny – jest i słodko i słono i kwaśno i pikantnie. Miękke mango, awokado i makaron, a do pochrupania – kapusta, marchewka i orzeszki. Aby mieć 2 miski pełne zdrowych składników, potrzebujecie maksimum kwadransa. To fantastyczny lekki lunch dla zabieganych i takich, którzy w kuchni nie lubią urabiać się po łokcie, ale lubią fajne smaki. Zapraszam!
Potrzebujemy: garnek, miskę, kubeczek, sitko, obieraczkę do warzyw, opcjonalnie – temperówkę lub tarkę o dużych oczkach
Składniki:
- makaron Muszelki morskie nr 32 Lubelli – 200 g
- awokado – 1 szt.
- mango – 1 szt.
- czerwona kapusta – 50 g (poszatkowana)
- marchewka – 1 szt. (nieduża)
- dymka – 1 łodyga (biała i zielona część)
- orzeszki pinii – 2 łyżki
- papryczka chili – 0,5-1 szt. (zostawcie kilka pestek)
- sól, pieprz
- do podania – ćwiartka cytryny + dodatkowa szczypta sezamu
Składniki na dressing:
- sos sojowy – 2 łyżki
- olej sezamowy – 2 łyżki
- sos rybny – 1-2 łyżki
- cukier – 1,5 łyżeczki
- sezam – 0,5 łyżeczki
Przygotowanie:
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą i studzimy. W kubeczku mieszamy składniki dressingu i odstawiamy.
Mango i awokado pozbawiamy pestek, obieramy i kroimy w kostkę podobnej wielkości. Kapustę szatkujemy a chili drobno siekamy. Marchewkę albo kroimy w wąskie paski, albo strugamy temperówką do julienne bądź też po prostu trzemy na tarce o dużych oczkach. Dymkę siekamy. Wszystkie owoce i warzywa mieszamy z chłodnym makaronem, dodajemy dressing. Po wymieszaniu dodajemy piniowce i podajemy posypane sezamem, z cytryną do indywidualnego „dosmaczenia”.
Smacznego!
*Wpis bierze udział w konkursie „1000 osobowości, 1000 pomysłów, jedna Lubella” organizowanym przez producenta makaronów Lubella
Be the first to comment.