Chow mein z kurczakiem i warzywami
W Internecie natrafiłam na ciekawie wyglądający filmik, w którym pewien znany kucharz, kulinarny showman i właściciel wielu restauracji przygotowywał makaronowe danie. Fani strony Food Network na Facebooku nie obeszli się z filmem łaskawie – w komentarzach przepis został „zjechany” od A do Z. Za użycie gotowego makaronu ramen z zupek chińskich, bulionu z kostki, gotowego ciasta itp. Trudno się nie zgodzić, poza tym zapiekanie potrawy makaronowej w cieście kompletnie nie ma dla mnie sensu. Dlatego postanowiłam zrobić własną wersję tego obiadu, zachowując kilka elementów z oryginalnego przepisu. Jak wyszło? Pysznie. Przekonajcie się sami!
Potrzebujemy: dużą patelnię, garnek, praskę do czosnku
Składniki:
- bulion drobiowy – 0,5 litra
- makaron orientalny (może być ryżowy, sojowy, chow mein itp) – 200 g
- mięso z kurczaka (z wywaru) – ok. 300 g
- marchew (z wywaru) – 1 szt.
- kalafior – 200 g
- fasolka szparagowa – 200 g
- cebula dymka – 1 szt. (całość)
- czosnek – 2 ząbki
- mleko – 0,5 szkl.
- gęsta śmietana (u mnie 12%) – 4 łyżki
- mąka – 2 łyżki
- masło – 4 łyżki
- sos sojowy i rybny – do doprawienia
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od ugotowania rosołu (tradycyjnie z włoszczyzną i opalaną cebulą, ja zrobiłam to dzień wcześniej), z którego mięso oraz marchewkę zachowujemy. Kurczaka dzielimy na kawałki, które doprawiamy solą oraz pieprzem i przesmażamy krótko na patelni z dodatkiem cebuli (zieloną część dymki zostawiamy, przyda się do podania) i 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę. Przekładamy zawartość patelni na talerz, a w garnku doprowadzamy do wrzenia wywar z kurczaka, w którym następnie do miśkkości gotujemy fasolkę i kalafior (warzywa odkładamy, bulion odlewamy do osobnego naczynia – jeśli odparował, uzupełniamy z zapasu do 0,5 litra). Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło i rozprowadzamy w nim mąkę. Mieszamy do 2 minut, po czym dolewamy mleko i śmietanę oraz bulion, całość zagotowujemy i lekko redukujemy (mieszając i doprawiając solą, pieprzem). Dodajemy makaron, kurczaka oraz gotowane warzywa (razem z posiekaną marchewką z rosołu) i chwilę podgrzewamy, doprawiając solą, pieprzem, dodatkowym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, a na końcu sosem rybnym i sojowym. Podajemy z posiekaną dymką.
Smacznego!
Be the first to comment.