Chow mein z kurczakiem i warzywami

W Internecie natrafiłam na ciekawie wyglądający filmik, w którym pewien znany kucharz, kulinarny showman i właściciel wielu restauracji przygotowywał makaronowe danie. Fani strony Food Network na Facebooku nie obeszli się z filmem łaskawie – w komentarzach przepis został „zjechany” od A do Z.  Za użycie gotowego makaronu ramen z zupek chińskich, bulionu z kostki, gotowego ciasta itp. Trudno się nie zgodzić, poza tym zapiekanie potrawy makaronowej w cieście kompletnie nie ma dla mnie sensu. Dlatego postanowiłam zrobić własną wersję tego obiadu, zachowując kilka elementów z oryginalnego przepisu. Jak wyszło? Pysznie. Przekonajcie się sami!

Potrzebujemy: dużą patelnię, garnek, praskę do czosnku

Składniki:

  • bulion drobiowy – 0,5 litra
  • makaron orientalny (może być ryżowy, sojowy, chow mein itp) – 200 g
  • mięso z kurczaka (z wywaru) – ok. 300 g
  • marchew (z wywaru) – 1 szt.
  • kalafior – 200 g
  • fasolka szparagowa – 200 g
  • cebula dymka – 1 szt. (całość)
  • czosnek – 2 ząbki
  • mleko – 0,5 szkl.
  • gęsta śmietana (u mnie 12%) – 4 łyżki
  • mąka – 2 łyżki
  • masło – 4 łyżki
  • sos sojowy i rybny – do doprawienia
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Zaczynamy od ugotowania rosołu (tradycyjnie z włoszczyzną i opalaną cebulą, ja zrobiłam to dzień wcześniej), z którego mięso oraz marchewkę zachowujemy. Kurczaka dzielimy na kawałki, które doprawiamy solą oraz pieprzem i przesmażamy krótko na patelni z dodatkiem cebuli (zieloną część dymki zostawiamy, przyda się do podania) i 1 ząbka czosnku przeciśniętego przez praskę. Przekładamy zawartość patelni na talerz, a w garnku doprowadzamy do wrzenia wywar z kurczaka, w którym następnie do miśkkości gotujemy fasolkę i kalafior (warzywa odkładamy, bulion odlewamy do osobnego naczynia – jeśli odparował, uzupełniamy z zapasu do 0,5 litra).  Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu i odcedzamy. Na patelni rozpuszczamy masło i rozprowadzamy w nim mąkę. Mieszamy do 2 minut, po czym dolewamy mleko i śmietanę oraz bulion, całość zagotowujemy i lekko redukujemy (mieszając i doprawiając solą, pieprzem). Dodajemy makaron, kurczaka oraz gotowane warzywa (razem z posiekaną marchewką z rosołu) i chwilę podgrzewamy, doprawiając solą, pieprzem, dodatkowym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, a na końcu sosem rybnym i sojowym. Podajemy z posiekaną dymką.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>