Krupnik

Kuchnia polska, Zdrowo, Zupy | 6 lutego 2018 | By

Krupnik to zupa, która zawsze najlepiej smakowała mi w szkolnych/przedszkolnych stołówkach albo szpitalach. Z wyglądu zupełnie niepozorna (bura jak pomyje), gęsta i zawiesista, a jednak pyszna! W moim rodzinnym domu zawsze gotowana była głównie na wołowinie i tak robię sama do dziś. Moim zdaniem bardzo pasuje do niej pęczak, jednak męska czesć rodziny zdecydowanie go nie lubi – więc tym razem stanęło na kaszy jęczmiennej wiejskiej (grubej). To dla mnie typowo zimowa zupa, więc kiedy za oknem chłodniej, zabieram się właśnie za krupnik, który serdecznie Wam polecam.

Potrzebujemy: duży garnek

Składniki:

  • bulion wołowo-drobiowy – 2 litry
  • mięso z wywaru oddzielone od kości – z 1 kawałka szpondru wołowego i 4 kurzych skrzydełek
  • warzywa z wywaru – 2 marchewki + 2 pietruszki + ćwiartka selera
  • liść laurowy – 2 szt.
  • ziele angielskie – 2 szt.
  • kasza jęczmienna wiejska – 0,5 szkl.
  • ziemniaki – 6 szt. (pokrojone w kostkę)
  • natka pietruszki – do podania
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Przygotowujemy rosół na mięsie wołowym i drobiowym. Prawie miękkie warzywa siekamy na plasterki, mięso oddzielamy od kości i po przyprawieniu ponownie wszystko wrzucamy do wywaru, razem z suchą kaszą (nie przepłukujemy!). Po kwadrasie dorzucamy ziemniaki i gotujemy zupę do ich miękkości. Przed podaniem podownie doprawiamy solą i pieprzem oraz posypujemy natką. Gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>