Ciasto drożdżowe z dżemem, owocami i kruszonką
Ciacho drożdżowe w moim rodzinnym domu było podstawowym deserem. Rodzice robili je wspólnie (tata z racji większej siły wyrabiał je mamie, a ona zajmowała się resztą). Pamiętam, że zawsze było puchate i długo pozostawało mięsiste, niewysuszone i pyszne. Ja właściwie takich ciast nie robię, więc pora na małą odmianę. Dodam, że sama nie dysponuję mocnymi rękami, więc z radością dałam się wyręczyć prezentowi od męża – nowemu KitchenAid Heavy Duty 7 (do tej pory ciasto np. na pizzę wyrabiał mi Thermomix). Dziś częstuję Was przesmacznym zawijanym ciastem drożdżowym z dodatkiem dżemu i owoców. Na wierzchu – wiadomo – kruszonka! Jest tak pyszne, że połowa została pożarta jeszcze na ciepło. Serdecznie Wam polecam!
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, blachę-keksówkę 36×12 cm, papier do pieczenia, (opcjonalnie) robot kuchenny z funkcją wyrabiania ciasta drożdżowego – u mnie KitchenAid Heavy Duty 7, sitko x2, miskę, stolnicę i wałek
Składniki:
- świeże drożdże – 30 g
- cukier – 1 łyżka
- mleko (letnie) – 200 ml
- mąka – 550 g
- jajko – 2 szt. (w tym jedno do posmarowania)
- masło – 100 g (roztopione)
- cukier puder – 80 g
- cukier waniliowy – 10 g
- dżem/konfitura z malin (mogą być inne owoce) – 1 słoik
- owoce (ja miałam owoce leśne z mrożonki, dokładnie odsączone na sitku, ale w sezonie najlepsze są swieże) – 2-3 garście
Składniki kruszonki:
- mąka + miękkie masło + cukier w proporcji 2/1/1 (czyli np. 60 g mąki + 30 g masła + 30 g cukru)
Przygotowanie:
W misce rozcieramy rozkruszone drożdże z cukrem i mieszamy letnim mlekiem. Odstawiamy pod przykryciem na 15-20 min do wyrośnięcia. Następnie do misy robota przesiewamy mąkę, dodajemy cukry, roztopione masło, jajko i na koniec wyrośnięty zaczyn. Wyrabiamy miękkie, łatwo odchodzące od ręki i sprężyste ciasto (cały proces można rzecz jasna przeprowadzić ręcznie). Pozostawiamy je do wyrośnięcia w ciepłym miejscu pod przykryciem na 1 h, a po tym czasie rozwałkowujemy w kształt prostokątu (krótszy bo powinien być dłuższy od keksówki. Ciasto smarujemy obficie dżemem/konfiturą, pamietając o pozostawieniu sporego czystego marginesu przy brzegach. Na dżem rzucamy owoce (mrożone najlepiej wcześniej rozmrozić i porządnie odsączyć na sitku). Tak przygotowany prostokąt ciasta zawijamy dość ścisło w roladę wzdłuż krótszego boku. Keksówkę wykładamy w całości papierem do pieczenia i wkładamy do niej drożdżowy rulon złączeniem do dołu i z końcówkami podwiniętymi pod spód.
Piekarnik nastawiamy na 190 stopni i pozwalamy ciastu wyrosnąć jeszcze przez czas nagrzania się pieca. Przez ten czas mieszamy mąkę, cukier i miękkie posiekane masło i rozcieramy w dłoniach na kruszonkę. Przed wstawieniem drożdżowego do piekarnika smarujemy wierzch roztrzepanym jajkiem i posypujemy dużą ilością kruszonki. Pieczemy ok 45 min (patyczek!). Po wyłączeniu piekarnika można jeszcze zatrzymać w nim ciasto przez kwadrans.
Smacznego!
Be the first to comment.