Drożdżowy odrywaniec z cynamonem i jabłkami
Dla mnie – pogromca szarlotki! Bije ją bezkonkurencyjnie! To ciasto jest rewelacyjne zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu. W weekend mąż zgłosił zapotrzebowanie na cynamonowe ciasto drożdżowe, więc pobieżnie przejrzałam Internet – w wielu przepisach do nadziewania tego typu słodkości proponowana była SZKLANKA cukru. Ludzie, to za dużo! Zapewniam Was, że ledwo połowa szklanki (trzcinowego) + dodatkowe jabłko (akurat miałam w domu) wystarczy, aby z radością delektować się tym super deserem. Polecam Wam serdecznie, bo jest rewelacyjny!
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, tortownicę o śr. 21-22 cm, papier do pieczenia, obieraczkę, robot kuchenny (u mnie KitchenAid Heavy Duty 7 ), miseczkę, pędzel do smarowania, rondelek, stolnicę i wałek
Składniki:
- mleko – 1/3 szkl.
- masło – 60 g (roztopione)
- woda – 1/4 szkl.
- aromat waniliowy – kilka kropli
- mąka – 2 i 3/4 szkl. (+ do podsypania)
- cukier – 1/3 szkl. (u mnie część zastąpiona cukrem z wanilią)
- drożdże instant (suche) – 8 g
- jajka – 2 szt.
- sól – szczypta
Składniki nadzienia:
- masło – 3 łyżki (roztopione)
- cukier trzcinowy – 0,5 szkl. lub nieco mniej
- cynamon – 2 płaskie łyżeczki
- jabłko – 1 szt.
Przygotowanie:
W rondlu podgrzewamy mleko i roztapiamy w nim masło; po wystudzeniu dodajemy aromat i wodę – odstawiamy. Do misy robota wsypujemy mąkę, cukier, drożdze i szczyptę soli, po czym dodajemy mleko z masłem i jajka. Dokładnie mieszamy ciasto, aż będzie gładkie, bez grudek i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Przez ten czas roztapiamy masło, mieszamy cukier trzcinowy z cynamonem oraz obieramy jabłko i ścinamy plasterki obieraczką.
Stolnicę lekko podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto w kształt jak największego prostokątu. Tniemy nożem na 6 długich pasów. Każdy pas smarujemy roztopionym masłem i posypujemy równomiernie mieszanką cukru trzcinowego i cynamonu. Tortownicę wykładamy w całości papierem do pieczenia. Z pasów ciasta zwijamy „harmonijki”, w każdą fałdę po stronie z masłem, cukrem i cynamonem wkładając plasterek jabłka (można dodatkowo obtoczyć w cukrze, który wysypuje się podczas zwijania). Harmonijki trzymamy luźno, nie ściskamy! Układamy je w tortownicy na papierze, włączamy piekarnik na 175 stopni i pozwalamy ciastu wyrosnąć przez czas nagrzewania się pieca. Po tym czasie posypujemy wierzch pozostałym cukrem z cynamonem, wstawiamy do piekarnika na ok. 45 min. (patyczek).
Smacznego!
zlogo
13 marca 2018
Podoba mi się, byle nie urywali za wielkich kawałków 🙂
Karolina
13 marca 2018
Dziękuję, spałaszowane w okamgnieniu, niestety nie da się kontrolować urywania kawałków 🙂