Drożdżowy odrywaniec z cynamonem i jabłkami

Dla mnie – pogromca szarlotki! Bije ją bezkonkurencyjnie! To ciasto jest rewelacyjne zarówno na ciepło, jak i po ostygnięciu. W weekend mąż zgłosił zapotrzebowanie na cynamonowe ciasto drożdżowe, więc pobieżnie przejrzałam Internet – w wielu przepisach do nadziewania tego typu słodkości proponowana była SZKLANKA cukru. Ludzie, to za dużo! Zapewniam Was, że ledwo połowa szklanki (trzcinowego) + dodatkowe jabłko (akurat miałam w domu) wystarczy, aby z radością delektować się tym super deserem. Polecam Wam serdecznie, bo jest rewelacyjny!

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, tortownicę o śr. 21-22 cm, papier do pieczenia, obieraczkę, robot kuchenny (u mnie KitchenAid Heavy Duty 7 ), miseczkę, pędzel do smarowania, rondelek, stolnicę i wałek

Składniki:

  • mleko – 1/3 szkl.
  • masło – 60 g (roztopione)
  • woda – 1/4 szkl.
  • aromat waniliowy – kilka kropli
  • mąka – 2 i 3/4 szkl. (+ do podsypania)
  • cukier – 1/3 szkl. (u mnie część zastąpiona cukrem z wanilią)
  • drożdże instant (suche) – 8 g
  • jajka – 2 szt.
  • sól – szczypta

Składniki nadzienia:

  • masło – 3 łyżki (roztopione)
  • cukier trzcinowy – 0,5 szkl. lub nieco mniej
  • cynamon – 2 płaskie łyżeczki
  • jabłko – 1 szt.

Przygotowanie:

W rondlu podgrzewamy mleko i roztapiamy w nim masło; po wystudzeniu dodajemy aromat i wodę – odstawiamy. Do misy robota wsypujemy mąkę, cukier, drożdze i szczyptę soli, po czym dodajemy mleko z masłem i jajka. Dokładnie mieszamy ciasto, aż będzie gładkie, bez grudek i odstawiamy do wyrośnięcia (powinno podwoić objętość). Przez ten czas roztapiamy masło, mieszamy cukier trzcinowy z cynamonem oraz obieramy jabłko i ścinamy plasterki obieraczką.

Stolnicę lekko podsypujemy mąką i wałkujemy ciasto w kształt jak największego prostokątu. Tniemy nożem na 6 długich pasów. Każdy pas smarujemy roztopionym masłem i posypujemy równomiernie mieszanką cukru trzcinowego i cynamonu. Tortownicę wykładamy w całości papierem do pieczenia. Z pasów ciasta zwijamy „harmonijki”, w każdą fałdę po stronie z masłem, cukrem i cynamonem wkładając plasterek jabłka (można dodatkowo obtoczyć w cukrze, który wysypuje się podczas zwijania). Harmonijki trzymamy luźno, nie ściskamy! Układamy je w tortownicy na papierze, włączamy piekarnik na 175 stopni i pozwalamy ciastu wyrosnąć przez czas nagrzewania się pieca. Po tym czasie posypujemy wierzch pozostałym cukrem z cynamonem, wstawiamy do piekarnika na ok. 45 min. (patyczek).

Smacznego!

Comments

  1. Leave a Reply

    zlogo
    13 marca 2018

    Podoba mi się, byle nie urywali za wielkich kawałków 🙂

    • Leave a Reply

      Karolina
      13 marca 2018

      Dziękuję, spałaszowane w okamgnieniu, niestety nie da się kontrolować urywania kawałków 🙂

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>