Cukinia z rozmarynową marchewką, wędzonym łososiem i kozim serem
Ta sałatka to był zupełny spontan. W czasie wizyty u teściów padło hasło „Robimy grilla, potrzebujemy sałatek!”. W lodówce była cukinia, marchewka, pyszny łosoś wędzony na ciepło, kozi ser, a na półkach mnóstwo przypraw (moja teściowa zawsze fantastycznie przyprawia dania!). Wyszło coś pysznego, aromatycznego, to był strzał w dziesiątkę! Możecie podać tę potrawę na zimno, ale uważam, że najlepiej smakuje zaserwowana na ciepło, zanim wystygną warzywa. My jedliśmy ją jako dodatek do grillowanych mięs, ale może być lekkim lunchem lub kolacją – Wy zdecydujecie.
Potrzebujemy: sporą patelnię, obieraczkę do warzyw
Składniki:
- cukinia – 1 szt.
- marchewka – 1 szt.
- łosoś wędzony na ciepło – do 100 g
- kozi ser twarogowy – 50 g lub więcej
- kapary – 1 łyżka
- sok z połowy cytryny
- zioła prowansalskie – 1 łyżka
- suszony rozmaryn – 1 łyżka
- tłuszcz do smażenia – olej lub masło – 2 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię i marchewkę strugamy obieraczką na wstążki. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (1 łyżka) i szybko (dosłownie pół minuty) obsmażamy cukinię z ziołami prowansalskimi. Przekładamy na talerz i do tej samej patelni dodajemy drugą łyżkę masła/oleju, wrzucamy marchewkowe wstążki z rozmarynem i – mieszając – znów podsmażamy do miękkości. Cukinię z marchewką i ziołami mieszamy w salaterce, dodajemy łososia i 3/4 sera oraz kapary i sok z cytryny, sól oraz pieprz. Mieszamy i podajemy sałatkę póki ciepła, posypaną resztką sera.
Smacznego!
Be the first to comment.