„Kuskus” z fioletowego kalafiora, figi, pistacje, pomarańcze i czarny sos

fioletowykalafior_wpis

Zapowiedź tej sałatki wzbudziła na Facebooku niemałe emocje! Czy to fasola? Czy czerwona kapusta? Buraki? Nieważne, wygląda bosko! I takie też było moje pierwsze wrażenie, kiedy zobaczyłam ją na stronie Earthy Feast. Tak naprawdę jest to fioletowy kalafior, kupiony rankiem na targu przy Hali Mirowskiej. Zmielony do konsystencji kuskusu, z bakaliami i balsamicznym sosem czosnkowym…  Zupełnie nowe odkrycie! Potrawa robiona „w ciemno”, ale uwielbiam takie kulinarne podróże w nieznane, które na koniec doprowadzają mnie do pysznego celu. Zabrałam małą porcję w pojemniczku jako przekąskę do pracy. Żałowałam, że nie wzięłam więcej. 

Potrzebujemy: patelnię, małą patelnię lub garnuszek, robot kuchenny (ja używam Thermomixa), blender ręczny

Składniki:

  • fioletowy kalafior – 1 główka
  • cebula – 2 szalotki lub 1 nieduża czerwona
  • pistacje – 1 garść (spora)
  • suszone figi –  6 szt.
  • pomarańcza – 0,5 szt.
  • olej rzepakowy – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Składniki dressingu:

  • ocet balsamiczny –  6 łyżek
  • czosnek – 3 ząbki
  • cukier lub miód – 1 płaska łyżeczka
  • sól – 1 szczypta

Przygotowanie:

Przygotowujemy sos – czosnek w plasterkach krótko podsmażamy na patelni, dolewamy ocet, dodajemy miód/cukier i sól i mieszamy. Sos studzimy i blendujemy.

Kalafior rozdzielamy na różyczki w podobnym rozmiarze, myjemy i dokładnie suszymy. Mielimy do konsystencji kuskusu w robocie i odstawiamy. Na patelni – na rozgrzanym oleju –  szklimy cebulę w piórkach. Dodajemy zmielony kalafior. Mieszajac, smażymy maksymalnie 5 minut, po czym doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy do miski i dodajemy resztę składników – pistacje, figi posiekane na plastry i pomarańczę w cienkich plasterkach. Całość obficie doprawiamy solą i pieprzem; skrapiamy sosem i podajemy.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>