Cydrowo-piwna zupa jabłkowa z serami
Przy codziennym gotowaniu zwykle ograniczamy się do zwykłych, prostych potraw, bo mało kto ma czas na eksperymenty i udziwnienia. Jednak od czasu do czasu warto wypróbować coś nowego! Dbam o to, aby moje dania były smaczne i ładnie wyglądały, ale też staram się zaskakiwać moją rodzinę zupełnie niespodziewanymi smakami. Tak właśnie było z tą zupą. Piwo, cydr i jabłka? Pewnie smakuje mocno alkoholowo i do tego słodko – pomyślicie. Nic takiego! Aromat piwa jest właściwie niewyczuwalny, a z jabłka zostaje tylko lekko uchwytna słodycz, zresztą przełamana wyrazistym smakiem serów i charakternym cayenne. To zupa idealna na jesienne dni; jest PRZE-PYSZ-NA!, aksamitna, gęsta i rozgrzewająca (ilość ostrego składnika możecie dowolnie regulować). Jej przygotowanie to sprawdzian Waszej organizacji w kuchni. Jeśli macie gotowy bulion (ja zamrażam na potem), to jej ugotowanie zajmie Wam poniżej godziny (mimo, że na pierwszy rzut oka składników jest dużo). U mnie była gotowa już po 8 rano. Polecam ją wszystkim, dla których dbałość o różnorodność menu jest równie ważna, jak dla mnie.
Potrzebujemy: patelnię i mniejszą patelnię (fajne patelnie #Ambition, są w sklepie Dajar – teraz na hasło ZDROWE-GOTOWANIE macie na nie 10% zniżki!), tarkę o dużych oczkach, obieraczkę do warzyw, blender ręczny, trzepaczkę ręczną
Składniki:
- duża cebula – 1 szt.
- cydr jabłkowy – 150 ml
- piwo dyniowe (do kupienia w sklepach alkoholowych w sezonie praktycznie wszędzie, ale można zastąpić zwykłym piwem) – 0,33 litra
- jabłka – 2 szt.
- bulion mięsny lub warzywny – 0,5 litra
- mleko – 1 szkl.
- mąka – 35 g
- olej – 2 łyżki
- suszony tymianek – 1 łyżeczka (płaska)
- pieprz cayenne – 0,5 łyżeczki (lub więcej, jeśli lubicie bardzo ostre dania)
- ser Cheddar – 450 g
- ser Brie – 250 g
- brązowy cukier (użyjcie zwykłego, jeśli nie macie) – 1 duża szczypta
- sól, pieprz
Opcjonalnie – do podania:
- płatki owsiane – 4 łyżki
- orzechy pekan – 1 garść
- cynamon – 1 mała szczypta
Przygotowanie:
Cebulę siekamy drobno i szklimy na rozgrzanym oleju, doprawiając solą i pieprzem oraz cukrem. Kiedy zmięknie, dodajemy trochę cydru i karmelizujemy cebulę. Na patelnię wrzucamy również jabłka (obrane i pocięte w kostkę), razem z tymiankiem. Mieszamy, aż staną się miękkie, co jakiś czas podlewając odrobiną cydru – ok. 10 minut. Dolewamy resztę cydru, piwo i bulion, dodajemy cayenne. Pozwalamy zawartości patelni lekko zabulgotać (przez ten czas możecie podprażyć pekany i płatki owsiane z odrobiną cynamonu na suchej patelni), zestawiamy z ognia i miksujemy ją blenderem na gładko.
W osobnej miseczce trzepaczką rozrabiamy mąkę i mleko, aby pozbyć się grudek. Zupę ponownie doprowadzamy do lekkiego wrzenia i dodajemy mleko z mąką. Po wymieszaniu i gotowaniu przez 5 minut wszystko powinno zgęstnieć. Ścieramy do patelni twardy ser i dodajemy miękki, pokrojony w kostkę. Podgotowujemy jeszcze 5 minut i juz można podawać – z posypką z prażonych orzechów i płatków.
Smacznego!
*wpis bierze udział w akcji „AMBITION – z dbałością”
Be the first to comment.