Kurczak Generała Tso
Brzmi intrygująco? No ba! To jedna z najpopularniejszych w USA chińskich potraw na wynos i wiele osób twierdzi, że w życiu nie jadło pyszniej przyrządzonego kurczaka, bo jest uzależniający! Tymczasem danie to powstało w… Stanach, wymyślił je jeden z chińskich imigrantów i najprawdopodobniej żyjący w XIX w. wojskowy przywódca Tso-Tsung-t’ang z prowincji Hunan miał z nim wspólnego tyle co nic! Tak czy owak – miska tego dania prezentuje się rewelacyjnie, bo soczyste mięso wprost kąpie się w aromatycznym sosie. Jednym z jego składników jest hoisin, ale nie przerażajcie się. Ten sos można prosto zrobić w domu ze składników, które kupicie w wielu sklepach, nie tylko w wielkich miastach (pamiętajcie, że mieszkam na wsi, a bez problemu kupiłam ocet ryżowy i olej sezamowy). I najlepiej przygotować go dzień wcześniej. Zwyczajowo podaje się to danie z ryżem i warzywami (gdybym dysponowała czarnym lub czerwonym ryżem, na pewno bym zaszalała; tym razem miałam tylko kolorowy). A więc? Zapraszam na kolejną kulinarną podróż na Daleki Wschód!
Potrzebujemy: dużą patelnię, rondel, 2 miseczki + 1 miseczkę do przygotowania sosu hoisin, ręczniki papierowe
Skladniki:
- filety z piersi kurczaka – 2 szt. (pojedyncze)
- mąka kukurydziana – 35 g + 2 łyżki
- mąka pszenna – 50 g
- czosnek – 3 ząbki
- płatki chili (u mnie ususzone, pokruszone chili) – 1 łyżeczka
- marchewka – 1 sz. (mała)
- brokuł – 0,5 szt.
- bulion – 250 ml
- sos hoisin – 2 łyżki
- miód – 3 łyżki
- sos sojowy – 4 łyżki
- sok z połowy limonki
- olej do smażenia
- sól, pieprz
Składniki na sos hoisin:
- sos sojowy – 4 łyżki
- masło orzechowe – 2 łyżki
- miód – 1 łyżka
- ocet ryżowy – 2 łyżeczki
- olej sezamowy – 2 łyżeczki
- ostry sos do smaku – 1 łyżeczka (u mnie sriracha, ale może być chili etc)
- czosnek – 3 ząbki
- pieprz
Do podania:
- ryż – 200 g
- kilka różyczek brokuła
- sezam – po 2 łyżki na porcję
- szczypiorek – kilka szczypt
Przygotowanie:
Dzień wcześniej robimy sos hoisin: w misce mieszamy wszystkie składniki oprócz czosnku, pieprzu i ostrego sosu. Mieszamy i dodajemy stopniowo pozostałe składniki, próbując i sprawdzając stopień ostrości. Odstawiamy do lodówki na noc.
Umyte filety kroimy w kostkę 2×2 cm. Obtaczamy dokładnie najpierw w mące kukurydzianej, potem w pszennej (w obu przypadkach strząsając po obtoczeniu nadmiar mąki). Smażymy krótko na złoto na rozgrzanym oleju, po tym przekładamy na talerz z ręcznikiem papierowym. Tłuszcz zlewamy, ale nie czyścimy patelni. Wlewamy kolejną łyżkę oleju, rozgrzewamy. Siekamy czosnek w wąskie plasterki i wrzucamy na patelnię razem z płatkami chili. Smażymy dosłownie 30 sekund, przy okazji zdrapując chochlą wszystko, co wcześniej do niej przywarło. Dolewamy sos hoisin, miód, sos sojowy i sok z limonki i na koniec bulion. Dosypujemy 2 łyżki mąki kukurydzianej, mieszamy i gotujemy 5 minut, następnie wrzucamy mięso i dusimy w sosie pod przykryciem przez 10 minut.
Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu. W tym czasie w rondelku dusimy w niewielkiej ilości wody pociętą w paski marchewkę z różyczkami brokuła. Prawie wszystko dodajemy do sosu na patelni.
Gotowe mięso podajemy z ryżem, posypane pozostałymi duszonymi warzywami, szczypiorkiem i sezamem.
Smacznego!
Be the first to comment.