Czekoladowy sernik z wiśniami

Czekoladowa dekadencja w każdym calu! Elegancki, wytworny i pyszny – taki jest właśnie ten sernik. Upiekłam go nie bez powodu; okazją były urodziny męża. Doskonale na nią pasował. Przepis wyszperałam w sieci (połączyłam 2 przepisy) i dostosowałam do dość małej tortownicy (maks. 18 cm). Dobra wiadomość? Poza sezonem owocowym możecie z powodzeniem użyć mrożonych wiśni. Jak (prawie) każde ciasto w mojej kuchni ten sernik jest prosty w wykonaniu. I lekki jak mus! Rewelacja!

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, tortownicę o śr. 18 cm, mikser ręczny, zestaw do rozpuszczania na parze (np. rondel + sitko+ miseczka)

Składniki na spód:

  • mąka – 40 g
  • kakao naturalne – 40 g
  • cukier puder – 25 g
  • proszek do pieczenia – 1 płaska łyżeczka
  • masło (roztopione) – 3 łyżki
  • jajko – 1 szt.
  • masło + kakao do przygotowania formy

Składniki masy serowej:

  • twaróg (u mnie gotowy z wiaderka) – 480 g
  • śmietana kremówka (min. 30%) – 80 g
  • cukier (u mnie pół na pół białego i cukru z wanilią) – 120 g
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • jajka – 2 szt.
  • czekolada (u mnie pół na pół gorzkiej i mlecznej) – 120 g
  • kakao – 2 łyżki
  • wiśnie (u mnie odsączone z mrożonki) – maks. 1 szkl.

Składniki polewy:

  • czekolada mleczna – 40 g
  • śmietana kremówka (min. 30%) – 20 g
  • (opcjonalnie) mleko – do rozrzedzenia

Przygotowanie:

Zaczynamy od wiśni – jeśli używacie mrożonych, na początku rozmrażamy je i odsączamy. Tortownicę smarujemy masłem i oprószamy kakao. Miksujemy mąkę, kakao, cukier i proszek do pieczenia, dodajemy masło i łączymy składniki. Wbijamy jajko i ponownie mieszamy. Całość wyrabiamy (można podsypać mąką), masą wylepiamy spód tortownicy i wstawiamy do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 150 st. i wstawiamy formę do pieca na kwadrans (patyczek!). Studzimy upieczony spód, ale piekarnika nie wyłączamy.  Przez ten czas rozpuszczamy czekoladę na parze. W czasie jej studzenia twaróg miksujemy z kremówką, dodajemy stopniowo mąkę ziemniaczaną i cukier (cały czas miksując) i na koniec wbijamy kolejno jajka. Po połączeniu składników dolewamy rozpuszczoną czekoladę i wszystko mieszamy już łyżką. Dodajemy kakao i znów mieszamy dokładnie. Masę wylewamy na upieczony spód, na wierzchu kładziemy wiśnie. Znów wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy w 150 stopniach min. 1 h. Po tym czasie należy sprawdzić patyczkiem i ewentualnie dopiec ciasto (ja do swojego piekarnika mam pewne zastrzeżenia, dlatego sernik pobył w nim kwadrans dłużej). Studzimy ciasto przez kolejną godzinę w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a potem wyjęty na kratkę. Chłodny sernik dekorujemy polewą (czekolada podgrzana ze śmietanką z ew. dodatkiem mleka dla rozrzedzenia konsystencji). Gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>