Feta w zalewie

fetawzalewie_wpis

Czemu do tej pory nie zrobiłam sera feta w aromatycznej zalewie? Sama nie wiem! I to taki seromaniak jak ja! Zmotywował mnie dopiero wpis pewnego pana z grupy kulinarnej na Facebooku. I super, bo przecież takie kostki serowe są idealne do sałatek, kanapek, do nadziewania potraw mięsnych i jarskich czy jako imprezowa przekąska. W paru miejscach przeczytałam, że lepszy jest olej niż oliwa, więc użyłam olej rzepakowy. Najważniejsze: to musi być PRAWDZIWA twarda feta, nie odpowiedniki (dobrze się kroi i trzyma kształt, nie wspominając o wyśmienitym smaku). Reszta – to już kwestia Waszej fantazji kulinarnej. Ja zapakowałam ser do 2 słoików o objętości 580 ml. Jeden z ziołami i suszonymi pomidorami (kupiłam je na wagę w Carrefour’rze), drugi – na ostro-słodko. Teraz tylko trochę cierpliwości… Takie słoiczki można przechowywać przez kilka tygodni, a jeść można zacząć już po tygodniu. Koniecznie zróbcie swoją fetę z dodatkami, które najbardziej lubicie!

Potrzebujemy: 2 słoiki o poj. 580 ml, ostry nóż

Składniki – słoik #1:

  • ser feta (oryginalny) – 200 g
  • suszone pomidory (suche, bez zalewy) – 6 kawałków
  • anchois – 2 fileciki
  • rozmaryn – 3 gałązki
  • kapary – 1 łyżeczka
  • czosnek – 2 duże ząbki
  • zioła prowansalskie – 2 duże szczypty
  • olej rzepakowy – do przykrycia całości

Składniki – słoik #2:

  • ser feta (oryginalny) – 200 g
  • papryczka chili – 1 strączek (pokrojony w spore kawałki, z nasionami)
  • suszona żurawina – 1 mała garść
  • czosnek – 2 duże ząbki
  • ziele angielskie – 4-5 ziaren
  • liść laurowy – 3 szt.
  • zioła prowansalskie – 2 duże szczypty
  • olej rzepakowy – do przykrycia całości

Przygotowanie:

Do wyparzonych słoików wrzucamy trochę suszonych ziół a następnie pokrojony w kostki ser feta naprzemiennie z innymi składnikami. Zalewamy wszystko olejem aż do przykrycia. Gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>