Fikuśne markizy z kremem porzeczkowym
Kiedy jest ten Światowy Dzień Pieczenia? Dziś (17 maja) czy w 3. niedzielę miesiąca (przedwczoraj)? Zdania są podzielone. Tak czy owak, na pewno trzeba się zmobilizować i przygotować coś „z okazji”. Nigdy nie uważałam się za mistrzynię pieczenia a deserów nie jadam, ale nie da się nie zauważyć, ze nieubłaganie zbliża się czerwiec czyli urodziny i imieniny naszych synów. Staram się więc testować przepisy na niebanalne słodkości, które zadowolą dzieci. Kolorowe markizy zobaczyłam w Serious Eats, ale nie przekonał mnie dobór składników (góra cukru, masła i oleju upakowana finalnie w 12 ciastkach?!?). Zrobiłam więc własne maślane ciasteczka, które bardzo przypominają mi w smaku biskwity Walkers (kiedyś masowo przywoziłam je rodzicom z UK, bo były niedostępne w Polsce). W środku – krem ze śmietanki i mascarpone, z sokiem i powidłami. I najważniejsze, że wreszcie zużyłam cały zapas posypki cukrowej, na której wykorzystanie – oprócz dekorowania pierników – do tej pory nie miałam pomysłu.
Potrzebujemy: miskę, papier do pieczenia, wysokie naczynie, blender z trzepaczką, pędzelek do smarowania
Składniki na ciastka:
- mąka pszenna – 0,5 kg
- cukier – 3/4 szklanki (ja dałam pół na pół cukier zwykły z waniliowym)
- masło – 200 g
- proszek do pieczenia – 3 łyżeczki
- jajka – 3 szt.
- sól
Składniki na krem:
- śmietanka homogenizowana 30% – 200 ml
- serek mascarpone – 250 g
- sok (nektar) z czarnej porzeczki – 1 łyżka
- konfitura z czarnej porzeczki – 1 łyżka
- (opcjonalnie) cukier waniliowy lub cukier z wanilią – 1 łyżeczka
Dekoracja:
- miód – 2 łyżki (ja użyłam podgrzanego lipowego)
- kolorowa posypka cukrowa – 3-4 opakowania
Przygotowanie:
Ciasto wyrabiamy ręcznie w misce – do wymieszanych suchych składników dodajemy miękkie masło w małych kawałkach i rozcieramy, a następnie jajka i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto, nadając mu konsystencję plasteliny (można trochę podsypać mąką, jeśli wydaje się Wam za rzadkie). Masę wałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy ok. 4-cm kółka (jeśli macie Thermomix, mała przezroczysta zatyczka do kielicha będzie idealna). Układamy na papierze do pieczenia i pieczemy 10 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy i chłodne ciastka mażemy pędzelkiem umaczanym w miodzie. Zanurzamy boki i zewnętrzną stronę w miseczce z posypką i dokładnie oblepione ciastka odstawiamy do wyschnięcia.
Krem przygotowujemy tą samą metodą co krem do Cupcakes jagodowo-truskawkowych (z tą różnicą, ze w tym przypadku zamiast galaretki dodajemy sok i dżem, przez co masa kremowa będzie trochę rzadsza).
Łyżeczkę kremu nakładamy na nieobsypaną posypką stronę ciastka i dociskamy drugie czystą stroną. Możecie też użyć szprycy lub rękawa cukierniczego. I gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.