Kiszona młoda kapusta (oraz zasmażana)
Z kiszeniem kapusty zwykle czekamy do jesieni, bo wtedy jest sprzedawana już gotowa do wsadzenia do beczki – w wielkich worach i poszatkowana. Ale młodą kapustę również można kisić, jest genialna! Proces jest taki sam, tylko dodatki nieco inne. Najbardziej rozczarowujący jest fakt, że z wielkiego gara pełnego kapusty na koniec procesu orzymujecie tylko kilka słoików, i to nie takich znowu dużych. Na szczęście po poszatkowaniu i doprawieniu składników reszta „robi się sama”, więc kiszenie nie jest uciążliwe i możecie je powtarzać, kiedy tylko Wam się podoba. Gotową młodą kiszoną kapustę możecie potem zasmażyć i podać do obiadu. Typowo polskie i rewelacyjne w smaku danie!
Potrzebujemy: dużą kamionkę lub plastikową beczkę (pamiętajcie, że musi mieć atest pozwalający na kontakt z żywnością) lub plastikowe wiadro po ogórkach kiszonych/kapuście ze sklepu, tłuczek z kulką do ubijania, talerz, kamień, małą miednicą
Składniki:
- młoda kapusta – 3 kg (waga po oddzieleniu wierzchnich liści i głąba)
- marchewka – 0,5 kg
- koperek – 1 pęczek
- czosnek – 4 ząbki
- sól (może być niejodowana) – 60 g
Przygotowanie:
Kapustę obdzieramy z wierzchnich liści, szatkujemy i pozbywamy się głąba, po czym wkładamy do miednicy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, posiekany koperek i sól. Po przemieszaniu odstawiamy na 1 godzinę, po tym czasie jeszcze raz mieszamy, wygniatamy i odstawiamy na 3h. Kapusta zmięknie i puści soki. Przekładamy wszystko do kamionki bądź plastikowej beczki/wiadra (pamietamy o atestach żywnościowych!), dociskamy zawartość dużym talerzem, na to kładziemy wyszorowany kamień i odstawiamy na bok na 1 dzień (nie do lodówki, kapusta musi zacząć się kisić w tempetaturze pokojowej). Kolejnego dnia ubijamy kapustę kulką, aby uwolnić gazy i wypuścić jeszcze więcej soku, po czym znów zakrywamy talerzem i dociskamy kamieniem. Czynność powtarzamy przez kolejne dni (do 5), a kiedy kapusta ma już wyraźny kwaśny zapach i smak – przekładamy ją do wyparzonych słoików i wstawiamy do lodówki.
Ja część kapusty od razu postanowiłam przygotować na ciepło – po prostu jako zasmażaną młodą kiszoną kapustę. Pyszne!
Portrzebujemy: garnek, sitko
Składniki:
- kiszona młoda kapusta – 1 kg
- cebula – 2 szt.
- koperek – 1-2 łyżki
- liść laurowy – 10 szt.
- ziele angielskie – 10 ziaren
- (opcjonalnie) cukier – 1-2 szczypty
- smalec – 2 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kapustę (bez zalewy) wkładamy do garnka, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i zalewamy wodą (ilość wystarczająca do przykrycia zawartości). Przykrywamy garnek i pozwalamy się kapuście pogotować przez 15 minut. W tym czasie siekamy cebulę w średniej wielkości kostkę. Następnie odcedzamy kapustę na sitku, ponownie przekładamy do garnka, tym razem z cebulą, smalcem i koperkiem. Podgrzewamy, mieszając co jakiś czas, na koniec doprawiając jeszcze do smaku (ew. cukrem). Podajemy od razu, na ciepło.
Smacznego!
Kuchnia-Smaku
2 lipca 2017
Wygląda smakowicie <3
Karolina
2 lipca 2017
<3
dziekuję! wczoraj na ognisku cieszyła się wielkim powodzeniem wśród znajomych :-)