Kiszona młoda kapusta (oraz zasmażana)

kiszonamlodakapusta_localfoodie_wpis

Z kiszeniem kapusty zwykle czekamy do jesieni, bo wtedy jest sprzedawana już gotowa do wsadzenia do beczki – w wielkich worach i poszatkowana. Ale młodą kapustę również można kisić, jest genialna! Proces jest taki sam, tylko dodatki nieco inne. Najbardziej rozczarowujący jest fakt, że z wielkiego gara pełnego kapusty na koniec procesu orzymujecie tylko kilka słoików, i to nie takich znowu dużych. Na szczęście po poszatkowaniu i doprawieniu składników reszta „robi się sama”, więc kiszenie nie jest uciążliwe i możecie je powtarzać, kiedy tylko Wam się podoba. Gotową młodą kiszoną kapustę możecie potem zasmażyć i podać do obiadu. Typowo polskie i rewelacyjne w smaku danie!

kiszonamlodakapusta_localfoodie_wpis1

Potrzebujemy: dużą kamionkę lub plastikową beczkę (pamiętajcie, że musi mieć atest pozwalający na kontakt z żywnością) lub plastikowe wiadro po ogórkach kiszonych/kapuście ze sklepu, tłuczek z kulką do ubijania, talerz, kamień, małą miednicą

Składniki:

  • młoda kapusta – 3 kg (waga po oddzieleniu wierzchnich liści i głąba)
  • marchewka – 0,5 kg
  • koperek – 1 pęczek
  • czosnek – 4 ząbki
  • sól (może być niejodowana) – 60 g

Przygotowanie:

Kapustę obdzieramy z wierzchnich liści, szatkujemy i pozbywamy się głąba, po czym wkładamy do miednicy. Dodajemy drobno posiekany czosnek, posiekany koperek i sól. Po przemieszaniu odstawiamy na 1 godzinę, po tym czasie jeszcze raz mieszamy, wygniatamy i odstawiamy na 3h. Kapusta zmięknie i puści soki. Przekładamy wszystko do kamionki bądź plastikowej beczki/wiadra (pamietamy o atestach żywnościowych!), dociskamy zawartość dużym talerzem, na to kładziemy wyszorowany kamień i odstawiamy na bok na 1 dzień (nie do lodówki, kapusta musi zacząć się kisić w tempetaturze pokojowej). Kolejnego dnia ubijamy kapustę kulką, aby uwolnić gazy i wypuścić jeszcze więcej soku, po czym znów zakrywamy talerzem i dociskamy kamieniem. Czynność powtarzamy przez kolejne dni (do 5), a kiedy kapusta ma już wyraźny kwaśny zapach i smak – przekładamy ją do wyparzonych słoików i wstawiamy do lodówki.

kiszonamlodakapusta_localfoodie_wpis2

Ja część kapusty od razu postanowiłam przygotować na ciepło – po prostu jako zasmażaną młodą kiszoną kapustę. Pyszne!

kiszonamlodakapustazasmazana_localfoodie_wpis

Portrzebujemy: garnek, sitko

Składniki:

  • kiszona młoda kapusta – 1 kg
  • cebula – 2 szt.
  • koperek – 1-2 łyżki
  • liść laurowy – 10 szt.
  • ziele angielskie – 10 ziaren
  • (opcjonalnie) cukier – 1-2 szczypty
  • smalec – 2 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kapustę (bez zalewy) wkładamy do garnka, dodajemy listki laurowe, ziele angielskie i zalewamy wodą (ilość wystarczająca do przykrycia zawartości). Przykrywamy garnek i pozwalamy się kapuście pogotować przez 15 minut. W tym czasie siekamy cebulę w średniej wielkości kostkę. Następnie odcedzamy kapustę na sitku, ponownie przekładamy do garnka, tym razem z cebulą, smalcem i koperkiem. Podgrzewamy, mieszając co jakiś czas, na koniec doprawiając jeszcze do smaku (ew. cukrem). Podajemy od razu, na ciepło.

Smacznego!

Comments

    • Leave a Reply

      Karolina
      2 lipca 2017

      <3
      dziekuję! wczoraj na ognisku cieszyła się wielkim powodzeniem wśród znajomych :-)

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>