Kolorowa kasza gryczana z jajkiem i serem bałkańskim
Kolorowa kasza? Oczywiście biała gryczana, ale z kolorowymi dodatkami! Ostatnio nie robiłam sałatek i bardzo mi ich brakowało. Różne rodzaje kaszy smętnie zalegały w szafce, bo zajmowałam się przetworami i przyrządzaniem różnych potraw z sezonowych produktów. Tak się stęskniłam za michą świeżych warzyw z dodatkami, że wszystko, co ostatnio zrobiłam – zjadłam od razu sama na obiad. Miks poniższych składników, chociaż lekki, spokojnie może być pełnym lunchem. Nie jest to żadne nadzwyczajne danie, ale jego zaletą jest to, że zawiera składniki pozwalające utrzymać uczucie sytości przez dłuższy czas. Sekret tkwi w sosie – trochę słodkim, trochę kwaśnym, trochę ostrym. Szykujcie lunchboxy i zapakujcie kolorową sałatkę do pracy. Pogoda przestała nas już rozpieszczać, więc cieszmy się chociaż kolorami.
Potrzebujemy: 2 rondelki lub małe garnuszki, sitko
Składniki na sałatkę:
- biała kasza gryczana – 100 g
- czerwona papryka – o,5 szt.
- brokuł – 0,5 szt.
- czarne oliwki – 50 g
- pomidor – 1 szt.
- czerwona fasola (z puszki) – 50 g
- kapary – 1 łyżka
- jajko – 2 szt.
- ser bałkański – 100g
Składniki na dressing:
- oliwa extra vergine – 6 łyżek
- miód – 1 łyżeczka
- musztarda francuska – 1 łyżeczka
- biały ocet winny – 1 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Składniki dressingu mieszamy i odstawiamy. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i studzimy. Gotujemy jajka na twardo, pod koniec wrzucając również brokuły. Hartujemy jajka, brokuły odstawiamy do ostygnięcia a następnie dzielmy na różyczki. Odsączamy fasolę z zalewy i płuczemy na sitku. Kroimy oliwki i paprykę na małe kawałki, pomidory – jak lubicie. Mieszamy wszystkie warzywa w misce z kaszą, dodajemy ser pokrojony w kostkę i jajka. Skrapiamy dressingiem. Gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.