Krem szpinakowy z chipsami z boczku

Kuchnia polska, Zupy | 17 kwietnia 2016 | By

kremszpinak_wpis

Druga połowa kwietnia to moim zdaniem najpiękniejszy okres w roku. W mieście nie widać tego nie aż tak bardzo. Ale u nas na wsi kwitną setki drzew owocowych, śpiewają ptaki i wszystko pachnie tak mocno, że niemal przyprawia o zawrót głowy. Kilka lat temu w kwietniu wyprowadziliśmy się z miasta, zaczynał się sezon grillowy i czekaliśmy na świeże warzywa. Nic się nie zmieniło; znów przyszła wiosna, temperatura sięga 20 stopni, a w moim domu zaczyna się sezon obiadów na tarasie. Bo na świeżym powietrzu wszystko smakuje lepiej!

Dziś w planach była pizza na wynos, ale w końcu jednak postanowiłam grać w zielone, czyli zrobić szpinakową zupę-krem z chrupiącym bekonem domowej roboty. To danie jest bardzo proste i robi się niemal samo. I przecież fajniej jest zjeść własną, pyszną, wiosenną zupę niż taśmowo produkowany fast food, nieprawdaż?

Potrzebujemy: garnek, blender, patelnię

Składniki:

  • szpinak – 1 opakowanie mrożonego albo 3 opakowania świeżego
  • por – 1 szt.
  • czosnek – 4 ząbki
  • bulion warzywny lub drobiowy – 1litr (zobaczcie przepis na Klasyczny rosół)
  • serek warzywny typu Bieluch lub Twój Smak – 2-3 łyżki
  • ziemniaki – 3 szt. (duże)
  • przyprawa uniwersalna (typu Vegeta, Kucharek, etc.) – 2 duże szczypty
  • masło – 3 łyżki
  • tymianek –  3 łyżki
  • olej – 2 łyżki
  • jogurt naturalny
  • bekon – kilka cienkich plasterków
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na maśle dusimy por (biała część pokrojona w wąskie plastry), pod koniec dorzucamy czosnek w cienkich plasterkach, mieszamy. Dolewamy 2 lyżki oleju i do garnka dodajemy szpinak (jeśli używacie mrożonki i zdążyła się trochę rozmrozić, wlejcie również płyn), serek i doprawiamy przyprawą uniwersalną, nie przestając mieszać. Kiedy szpinak odparuje i trochę się przysmaży, dolewamy bulion i podgrzewamy prawie do wrzenia. Teraz pora na pokrojone w kostkę ziemniaki – wrzucamy je do garnka, wszystko przykrywamy i podgotowujemy aż ziemniaki staną się miękkie. Blenderem mieszamy zawartość garnka aż stanie się gładkim gęstym kremem i doprawiamy obficie tymiankiem, solą i pieprzem. Podajemy z kleksem jogurtu w każdej porcji i z kilkoma plasterkami bekonu zrumienionego na suchej patelni.

Smacznego!

 

 

Tags: , ,

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>