Krem szpinakowy z chipsami z boczku
Druga połowa kwietnia to moim zdaniem najpiękniejszy okres w roku. W mieście nie widać tego nie aż tak bardzo. Ale u nas na wsi kwitną setki drzew owocowych, śpiewają ptaki i wszystko pachnie tak mocno, że niemal przyprawia o zawrót głowy. Kilka lat temu w kwietniu wyprowadziliśmy się z miasta, zaczynał się sezon grillowy i czekaliśmy na świeże warzywa. Nic się nie zmieniło; znów przyszła wiosna, temperatura sięga 20 stopni, a w moim domu zaczyna się sezon obiadów na tarasie. Bo na świeżym powietrzu wszystko smakuje lepiej!
Dziś w planach była pizza na wynos, ale w końcu jednak postanowiłam grać w zielone, czyli zrobić szpinakową zupę-krem z chrupiącym bekonem domowej roboty. To danie jest bardzo proste i robi się niemal samo. I przecież fajniej jest zjeść własną, pyszną, wiosenną zupę niż taśmowo produkowany fast food, nieprawdaż?
Potrzebujemy: garnek, blender, patelnię
Składniki:
- szpinak – 1 opakowanie mrożonego albo 3 opakowania świeżego
- por – 1 szt.
- czosnek – 4 ząbki
- bulion warzywny lub drobiowy – 1litr (zobaczcie przepis na Klasyczny rosół)
- serek warzywny typu Bieluch lub Twój Smak – 2-3 łyżki
- ziemniaki – 3 szt. (duże)
- przyprawa uniwersalna (typu Vegeta, Kucharek, etc.) – 2 duże szczypty
- masło – 3 łyżki
- tymianek – 3 łyżki
- olej – 2 łyżki
- jogurt naturalny
- bekon – kilka cienkich plasterków
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na maśle dusimy por (biała część pokrojona w wąskie plastry), pod koniec dorzucamy czosnek w cienkich plasterkach, mieszamy. Dolewamy 2 lyżki oleju i do garnka dodajemy szpinak (jeśli używacie mrożonki i zdążyła się trochę rozmrozić, wlejcie również płyn), serek i doprawiamy przyprawą uniwersalną, nie przestając mieszać. Kiedy szpinak odparuje i trochę się przysmaży, dolewamy bulion i podgrzewamy prawie do wrzenia. Teraz pora na pokrojone w kostkę ziemniaki – wrzucamy je do garnka, wszystko przykrywamy i podgotowujemy aż ziemniaki staną się miękkie. Blenderem mieszamy zawartość garnka aż stanie się gładkim gęstym kremem i doprawiamy obficie tymiankiem, solą i pieprzem. Podajemy z kleksem jogurtu w każdej porcji i z kilkoma plasterkami bekonu zrumienionego na suchej patelni.
Smacznego!
Be the first to comment.