Kruche ciasto z owocami i budyniem
Przepyszne, lekkie ciasto, do którego idealnie pasują świeże, letnie owoce, a w zimie wyjdzie Wam też z owocami mrożonymi. Ciekawi szczegółów? To czytajcie dalej. Podobny deser (ale w innych proporcjach i z dodatkiem kakao) piekłam w lecie zeszłego roku: Ciasto kakaowe z owocami, budyniem i kruszonką. Ciacho jest proste, chociaż nie ekspresowe (czynności można rozłożyć na 2 dni – spód podpiec wieczorem, a resztę kolejnego ranka). Zrobiłam je na swoje imieniny, bo obchodzę je wyjątkowo 9 maja (większość Karolin – 5 lipca). Zapraszam, częstujcie się!
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, blachę 20×30 cm, papier do pieczenia, robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa), blender ręczny z trzepaczką, miskę, folię spożywczą, 2 miseczki, tarkę o dużych oczkach, sitko
Składniki:
- jajka – 5 szt. (białka i żółtka osobno)
- mąka krupczatka (może być zwykła) – 2,5 szkl
- masło (zimne) – 250 g
- cukier – 3 czubate łyżki
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- cukier z wanilią – 10 g (1 opak.)
- cukier puder – 1 szkl. (+ do posypania)
- budyń waniliowy – 2 opak.
- olej – 0,5 szkl.
- owoce – 750-800 g (u mnie maliny i borówka amerykańska, mogą być z zamrażarki nierozmrożone)
Przygotowanie:
Rozdzielamy białka i żółtka. Mąkę, proszek do pieczenia i zimne masło miksujemy w robocie do konsystencji mokrego piasku. Dodajemy żółtka, cukier i po zagnieceniu formujemy kulę, którą dzielimy na połowę nożem. Obie połówki zawijamy w kawałki folii spożywczej i wkładamy do zamrażalnika na min. 2h (może być na całą noc). Po tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 st., formę do pieczenia wykładamy papierem, na tarce ścieramy do środka jedną z części ciasta, ugniatamy i wyrównujemy dłonią. Podpiekamy 25-30 minut, po czym studzimy na kratce. W tym czasie ubijamy białka na sztywno. Do ubitej piany wsypujemy oba cukry (najlepiej stopniowo, po 1 łyżce, cały czas miksując) oraz budynie a na koniec małym strumieniem wlewamy olej (nie przestając miksować). Masę budyniową wykładamy równo na wystudzony spód, na wierzchu układamy uwoce, na które ścieramy na tarce pozostałe zamrożone ciasto. Znów wkładamy formę do 190 stopni i pieczemy 45-50 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem-pudrem.
Smacznego!
Maria
29 maja 2018
Czy można instrukcje na Termomixa?
Karolina
29 maja 2018
Szczerze powiedziawszy, to nie ma tu „instrukcji” – trzeba po prostu zmiksować składniki na wysokich obrotach i tyle. Całą resztę robią zamrażarka i piekarnik 🙂
Kaśka
9 maja 2018
Uwielbiam!
Karolina
10 maja 2018
Smacznego! 🙂