Kuskus z morelami i świeżymi ziołami

salatkakuskusmorele_wpis

Ten przepis znalazłam w Jadłonomii, na którą zerkam zawsze, kiedy szukam lekkich inspiracji. Na weganizm nie przejdę nigdy, bo za bardzo lubię nabiał (który zresztą zalecił mi lekarz), ale kiedy jest gorąco albo po prostu potrzebuję czegoś pysznego na szybko, warzywne dania są doskonałym rozwiązaniem. Dziś miałam w pracy zajęty dzień i wiedziałam, że wyjście na lunch nie wchodzi w grę. Zrobiłam więc poprzedniego wieczoru błyskawiczną sałatkę, której przygotowanie trwa dokładnie tyle, ile parzenie kuskusu we wrzątku, czyli w moim przypadku 5 minut. Jest doskonała po „przegryzieniu się” składników, więc noc w lodówce będzie jej służyć.  Jedyna zmiana w stosunku do oryginalnego przepisu to dodanie szczypty granulowanego czosnku i zamiana sproszkowanego chili na połówkę świeżej posiekanej ostrej papryczki. Zapraszam do spróbowania tego kolorowego letniego przysmaku!

Potrzebujemy: miskę

Składniki:

  • kuskus – 150 g
  • morele – 6 szt.
  • mięta – 1 garść (duża)
  • świeża bazylia – 1 garść (mała)
  • natka pietruszki – 1 garść (mała)
  • papryczka chili – 0,5 szt. (bez pestek)
  • granulowany czosnek – 1 szczypta
  • oliwa – 1-2 łyżki
  • sok z 1 cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kuskus przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu. W czasie moczenia kaszy myjemy morele, pozbawiamy je pestek i kroimy na ósemki bądż mniejsze kawałki. Siekamy drobno świeże zioła i mieszamy z kaszą i dość drobno pokrojonym chili. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i skrapiamy sokiem z cytryny oraz oliwą. Dodajemy morele i mieszamy całość dokładnie. Można podać od razu bądź przetrzymać kilka godzin w lodówce.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>