Mięsne klopsy z kaszą – bez jajka, bułki i mąki
Dziś kolejny pomysł na to, co można zrobić z mięsa mielonego. Tym razem trochę zdrowszy, bo tradycyjne „lepiki” i wypełniacze – czyli jajko, mąkę i bułkę tartą – zastąpiłam kaszą jaglaną. Pozwoliłam jej się gotować 5 minut dłużej, aby była bardziej lepiąca. Dzięki temu uformowane klopsy nie rozpadają się. I – dzięki ziołom i przyprawom, które zawsze dodaję – mają świetny smak. Z podanych niżej proporcji składników wychodzi 19-20 klopsików. Polecam serdecznie na pyszny obiad.
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, naczynie do zapiekania, miskę, praskę do czosnku, mały rondelek/garnuszek, ręczniki papierowe
Składniki:
- mięso mielone z łopatki wieprzowej – 0,5 kg
- ugotowana kasza jaglana – 1 szkl.
- cebula – 0,5 szt.
- czosnek – 1 ząbek
- natka pietruszki – 0,5 peczka
- sproszkowana wędzona papryka – 1 łyżka
- zmielony kmin rzymski – 1 łyżeczka
- zielona czubryca – 1 łyżka
- bulion drobiowy – 0,6 – 0,7 litra
- olej do głębokiego smażenia – u mnie ok 1 szkl.
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 220 st. Cebulę i natkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę; łączymy w misce z mielonym mięsem, ugotowaną kaszą (można ją wcześniej nawet lekko rozgotować – 5 minut dłużej niż wskazuje czas przygotowania na opakowaniu) i bardzo dokładnie wyrabiamy, dodając wszystkie przyprawy. Po doprawieniu do smaku solą i pieprzem, formujemy klopsy mniej więcej wielkości piłki pingpongowej, ściskając w dłoniach. Klopsy partiami wrzucamy do rondla z rozgrzanym olejem na ok. 1 minutę, aby na wierzchu zbrązowiały. Po odsączeniu na papierowym ręczniku umieszczamy je w naczyniu do zapiekania i zalewamy bulionem (ja dodałam ziele angielskie i liście laurowe z wywaru), aż klopsy będą prawie pokryte płynem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 30 minut, aż na wierzchu klopsy będą brązowe.
Z czym podać? U nas klopsy wylądowały na stole w towarzystwie ziemniaków oraz surówki z domowej kiszonej kapusty (zakiszonej tej jesieni) i cebuli.
Smacznego!
Karolina
8 grudnia 2017
Uwielbiam wszelkie klopsy! <3
Karolina
8 grudnia 2017
Super 🙂 w takim razie polecam i smacznego 🙂