Mięsne klopsy z kaszą – bez jajka, bułki i mąki

klopsy_localfoodie_wpis

Dziś kolejny pomysł na to, co można zrobić z mięsa mielonego. Tym razem trochę zdrowszy, bo tradycyjne „lepiki” i wypełniacze – czyli jajko, mąkę i bułkę tartą – zastąpiłam kaszą jaglaną. Pozwoliłam jej się gotować 5 minut dłużej, aby była bardziej lepiąca. Dzięki temu uformowane klopsy nie rozpadają się. I – dzięki ziołom i przyprawom, które zawsze dodaję – mają świetny smak.  Z podanych niżej proporcji składników wychodzi 19-20 klopsików. Polecam serdecznie na pyszny obiad.

klopsy_localfoodie_wpis1

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, naczynie do zapiekania, miskę, praskę do czosnku, mały rondelek/garnuszek, ręczniki papierowe

Składniki:

  • mięso mielone z łopatki wieprzowej – 0,5 kg
  • ugotowana kasza jaglana – 1 szkl.
  • cebula – 0,5 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • natka pietruszki – 0,5 peczka
  • sproszkowana wędzona papryka – 1 łyżka
  • zmielony kmin rzymski – 1 łyżeczka
  • zielona czubryca – 1 łyżka
  • bulion drobiowy – 0,6 – 0,7 litra
  • olej do głębokiego smażenia – u mnie ok 1 szkl.
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 220 st. Cebulę i natkę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę; łączymy w misce z mielonym mięsem, ugotowaną kaszą (można ją wcześniej nawet lekko rozgotować – 5 minut dłużej niż wskazuje czas przygotowania na opakowaniu) i bardzo dokładnie wyrabiamy, dodając wszystkie przyprawy. Po doprawieniu do smaku solą i pieprzem, formujemy klopsy mniej więcej wielkości piłki pingpongowej, ściskając w dłoniach. Klopsy partiami wrzucamy do rondla z rozgrzanym olejem na ok. 1 minutę, aby na wierzchu zbrązowiały. Po odsączeniu na papierowym ręczniku umieszczamy je w naczyniu do zapiekania i zalewamy bulionem (ja dodałam ziele angielskie i liście laurowe z wywaru), aż klopsy będą prawie pokryte płynem. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy 30 minut, aż na wierzchu klopsy będą brązowe.

Z czym podać? U nas klopsy wylądowały na stole w towarzystwie ziemniaków oraz surówki z domowej kiszonej kapusty (zakiszonej tej jesieni) i cebuli.

Smacznego!

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>