Sernik stracciatella z malinami i galaretką

sernikstracciatella_localfoodie_wpis

Długo zbierałam się do zrobienia tego sernika, ale zapewniam Was, warto było czekać! Obłędnie waniliowy i kremowy, z delikatnym posmakiem czekolady i malinowym wykończeniem. Jest uroczy i niewielki (tortownica ma tylko 18 cm średnicy), ale zarazem tak prosty w wykonaniu, że ilekroć znów najdzie Was ochota na to ciasto, bez problemu szybko znów je upieczecie. Sernik stracciatella jest idealny w duecie z kawą. Dieta? Zapomnijcie o niej na chwilę, bo temu wyśmienitemu deserowi się nie odmawia!

sernikstracciatella_localfoodie_wpis1

sernikstracciatella_localfoodie_wpis2

sernikstracciatella_localfoodie_wpis3

Składniki na spód:

  • herbatniki typu „petitki” – 120 g
  • masło – 4 łyżki
  • naturalne (gorzkie) kakao – 1 łyżka

Składniki na masę serową (wszystko w temperaturze pokojowej):

  • twaróg sernikowy (u mnie gotowy z kubełka) – 250 g
  • mascarpone – 250 g
  • cukier – 2/3 szkl (u mnie cukier biały + waniliowy w proporcji 2:1)
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • śmietanka kremówka (30%) – 2 łyżki
  • jajka – 2 szt.
  • ciemna czekolada – ok. 50 g
  • aromat waniliowy – kilka kropel

Do dekoracji:

  • maliny (u mnie mrożone) – ok. 300 g
  • galaretka malinowa – 1 saszetka
  • wrzątek – 1 szkl.

Przygotowanie:

Boki i dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka miksujemy z kakao do konsystencji piasku, mieszamy z roztopionym masłem i tą masą wylepiamy dno, dociskając i wyrównując. Wstawiamy do lodówki.

Piekarnik nastawiamy na 150 stopni. Do misy robota wkładamy twaróg, mascarpone, cukier i mąkę; krótko miksujemy łącząc składniki, dodając aromat i jajka. Na koniec ścieramy na tarce o dużych oczkach czekoladę i dodajemy ja do masy, mieszajac delikatnie łyżką. Masę przelewamy na schłodzony spód z ciastek, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1,5 h (sprawdzamy patyczkiem). Studzimy przy uchylonych drzwiach pieca, ostudzony sernik najlepiej włożyć na noc do lodówki, a rano dekorować. Jesli maliny są z mrożonki, pozwalamy im odcieknać na sitku, potem układamy na wierzchu sernika i zalewamy teżejącą galaretką rozpuszczoną wcześniej we wrzątku.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>