Najprostszy chleb
To jest najłatwiejszy chleb świata i oddam za to stwierdzenie głowę! Nie jest to żaden ambitny wypiek. Soda czy proszek do pieczenia? Takie pieczywo w moim domu traktuje się trochę z przymrużeniem oka, bo hołdujemy zasadzie, że prawdziwy polski chleb musi być na zakwasie (i zaczyn chlebowy mamy zawsze, regularnie dokarmiany). Ale kiedy zobaczyłam ten przepis u Jamiego Olivera i wiedziałam, ze wszystkie składniki zarówno ja, jak i pewnie Wy, mamy zawsze w domu – stwierdziłam: czemu nie? A chleb wyszedł naprawdę dobry, z chrupiącą skórką, mięsisty. Dlatego nie ma potrzeby boczyć się na banalne przepisy. Każdy sposób jest dobry, kiedy nie mamy wiele czasu a chcemy smacznie zjeść!
Potrzebujemy: 2 miski, forma do pieczenia
Składniki:
- mąka pszenna – 100 g (+ mała garść do wysypania formy)
- mąka pełnoziarnista – 250 g
- płatki owsiane – 50 g
- maślanka – 300 ml
- jajko – 1 szt. (duże)
- cukier – 1 łyżeczka
- sól – 1 łyżeczka
- soda – 1 łyżeczka
Przygotowanie:
W jednej misce mieszamy suche składniki (mąki, płatki, sodę, sól, cukier), w drugiej roztrzepujemy jajko z maślanką. Do suchej mieszanki dolewamy masę jajeczno-maślankową, mieszamy i formujemy okrągły bochenek. Nacinamy go w 'X’ i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni, pieczemy ok. 1 godziny. Gotowe!
Smacznego!
Cezar
12 kwietnia 2016
Fajny przepis. Chyba nawet taki laik kuchenny jak ja da rade 🙂