Penne z dynią piżmową, jarmużem i kindziukiem

pennedyniajarmuz_wpis

Nie będę ukrywać, że to danie zachwyciło mnie przede wszystkim kolorami. Nie zniechęcił mnie nawet fakt, że sezon na dynie daleko przed nami – przecież w Hali Mirowskiej można dostać wszystko! Nie udało mi się zrobić dobrego zdjęcia, ale tak mi sie spieszyło do jedzenia, że nie dbałam o to. Odkryłam nową stronę kulinarną Shared Appetite, prowadzoną przez Chrisa, nauczyciela muzyki (co potwierdza teorię Jamiego Culluma o tym, że osoby uzdolnione muzycznie mają też talent do gotowania!). Właśnie z tej strony pochodzi przepis na ten przepyszny makaron. Zrobiłam tę potrawę po raz pierwszy, ale będę do niej wracać, to wiem na pewno – w wersji wegetariańskiej jest równie dobra!

Potrzebujemy: folię aluminiową, blachę do pieczenia, duży garnek, obieraczkę do warzyw, tarkę do sera, miskę, opcjonalnie praskę do czosnku, drewniana chochla do mieszania

Składniki:

  • makaron penne – 200 g
  • dynia piżmowa – 1 szt.
  • jarmuż – 2 pęczki
  • czosnek – 3-5 ząbków
  • kindziuk (lub inna dobra wędlina, którą lubicie) – 50 g lub więcej
  • ser typu pecorino, parmezan, etc. – 2-3 łyżki
  • oliwa z oliwek lub olej – 3 łyżki
  • oliwa extra vergine – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Dynię, obieramy, wydrążamy, kroimy w kostkę. Mieszamy w misce z łyżką oliwy, solimy, pieprzymy i wykładamy na blachę wyłożoną folią aluminiową. Pieczemy ok. 30 minut – dynia ma być miękka, jeśli wbijemy w nią widelec. 

Jarmuż myjemy dokładnie i pozbywamy się wszystkich grubszych łodyg i włókien (ja zrobiłam to bardzo dokładnie). Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy zimną woda i studzimy. W tym samym garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy i przez kilka sekund podgrzewamy na niej czosnek (w plastrach lub przeciśnięty), natychmiast dodajemy porwane liście jarmużu. Smażymy wszystko 5 minut, cały czas mieszając chochlą. Dodajemy dynię i kindziuk porwany lub pocięty na paski. Doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy makaron. Po wymieszaniu składników skrapiamy oliwą i podajemy pastę oprószoną startym serem.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>