Śniadanie według Jamiego Culluma
Czy wiecie, kto to Jamie Cullum? Jasne, że wiecie. Ten popularny brytyjski piosenkarz i pianista jest także wielkim smakoszem (na co wpływ niewątpliwie miało jego dość egzotyczne pochodzenie). W wywiadach zaznacza, że jego zdaniem większość muzyków wielkiego formatu jest także artystami w kuchni i sam chętnie gotuje, tworzy nowe dania i dzieli się swoimi przepisami w sieci. Jego ulubione późne śniadanie to tost z awokado i fetą oraz jajkiem w koszulce. Ultraproste, sycące i cieszące oczy danie, które możecie szybko przygotować. Więc zapraszam do kuchni i zostawiam Was z bardzo przyjemną piosenką Jamiego: Jamie Cullum – If I Ruled the World.
Potrzebujemy: rondel, patelnię, miseczkę, cedzak
Składniki:
- pieczywo pełnoziarniste – 2 kromki
- jajko – 2 szt.
- awokado – 1 szt.
- ser feta – 50 g
- płatki chili lub pieprze cayenne – 1 szczypta
- masło – 0,5 łyżki
- ocet 10% lub winny (ja używam tego pierwszego) – 1 łyżka
- sól
Przygotowanie:
W miseczce rozgniatamy awokado z fetą, doprawiamy solą. Możecie wstawić do lodówki na czas przygotowania jajek i grzanek, acz niekoniecznie – ja tego nie robię. Przygotowanie jajek w koszulce opisałam w poście Co na śniadanie? #1 – jajka – czyli gotujemy je w wirującej octowej wodzie, po czym odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło i szy bko podsmażamy na nim pieczywo do apetycznego zbrązowienia. Grzanki smarujemy pastą serowo-awokadową i układamy na nich jajka, posypując całość odrobiną chili. Ja lekko nacinam jajka od razu, pozwalając żółtku trochę się rozlać. Wybieranie go z talerza chlebem jest megaprzyjemne!
Smacznego!
Be the first to comment.