Śniadanie według Jamiego Culluma

jamiecullum

Czy wiecie, kto to Jamie Cullum? Jasne, że wiecie. Ten popularny brytyjski piosenkarz i pianista jest także wielkim smakoszem (na co wpływ niewątpliwie miało jego dość egzotyczne pochodzenie). W wywiadach zaznacza, że jego zdaniem większość muzyków wielkiego formatu jest także artystami w kuchni i sam chętnie gotuje, tworzy nowe dania i dzieli się swoimi przepisami w sieci. Jego ulubione późne śniadanie to tost z awokado i fetą oraz jajkiem w koszulce. Ultraproste, sycące i cieszące oczy danie, które możecie szybko przygotować. Więc zapraszam do kuchni i zostawiam Was z bardzo przyjemną piosenką Jamiego: Jamie Cullum – If I Ruled the World.

Potrzebujemy: rondel, patelnię, miseczkę, cedzak

Składniki:

  • pieczywo pełnoziarniste – 2 kromki
  • jajko – 2 szt. 
  • awokado – 1 szt.
  • ser feta – 50 g
  • płatki chili lub pieprze cayenne – 1 szczypta
  • masło – 0,5 łyżki
  • ocet 10% lub winny (ja używam tego pierwszego) – 1 łyżka
  • sól

Przygotowanie:

W miseczce rozgniatamy awokado z fetą, doprawiamy solą. Możecie wstawić do lodówki na czas przygotowania jajek i grzanek, acz niekoniecznie – ja tego nie robię. Przygotowanie jajek w koszulce opisałam w poście Co na śniadanie? #1 – jajka – czyli gotujemy je w wirującej octowej wodzie, po czym odcedzamy. Na patelni rozgrzewamy masło i szy bko podsmażamy na nim pieczywo do apetycznego zbrązowienia. Grzanki smarujemy pastą serowo-awokadową i układamy na nich jajka, posypując całość odrobiną chili. Ja lekko nacinam jajka od razu, pozwalając żółtku trochę się rozlać. Wybieranie go z talerza chlebem jest megaprzyjemne!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>