Pierogi z kaszą jęczmienną, salami i ketchupem
Mało rzeczy sprawia mi taką kulinarną przyjemność, jak wymyślanie farszu do pierogów. Wszystko bym do nich zapakowała! Na równi z wszelakiego rodzaju makaronem jest to dla mnie najbardziej ekonomiczne danie, pozwalające zagospodarować wszystkie resztki zalegające w lodówce i spiżarni. Dziś w szafkach znalazłam dużo kaszy, miałam też salami i cebulę. Jako „lepika” użyłam pomidorowych przetworów, w tym ketchupu. Wszyscy bardzo go lubimy. Jeśli macie taki domowej roboty, koniecznie go użyjcie. Do tego dużo ziół i już mamy pyszny obiad. Wszystkich pierogomaniaków – i nie tylko – serdecznie zachęcam do wypróbowania!
Potrzebujemy: miskę, stolnicę z wałkiem, patelnię, garnek, praskę do czosnku, kubek z ostrym rantem do wycinania/wycinak do ciasta, cedzak
Składniki na ciasto:
- mąka – 500 g + do podsypania stolnicy
- gorąca woda – 1 szkl.
- sól – 0,5 łyżeczki
Składniki na farsz:
- kasza jęczmienna – 200 g
- salami – 50 gc
- czerwona cebula – 1 szt.
- czosnek – 1 ząbek
- pikantny ketchup – 2 czubate łyżki (zobaczcie, jak zrobić domowy Ketchup)
- koncentrat pomidorowy – 2 czubate łyżki
- zioła prowansalskie – 2 duże szczypty
- suszony tymianek – 2 duże szczypty
- masło – 2 łyżki
- sól, pieprz
- do podania – natka pietruszki (u mnie suszona, ale oczywiście może być świeża)
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Pokrojoną drobno cebulę dusimy na maśle, pod koniec dodając posiekane salami i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy z kaszą, dodając koncentrat i ketchup oraz zioła. Odstawiamy. Zagotowujemy wodę w garnku (solimy). Z mąki, wody i soli zagniatamy elastyczne ciasto. Rozwałkowujemy cienko, wykrawamy kółka, każde napełniając natychmiast farszem i zlepiamy. Wrzucamy partiami do osolonego wrzątku, na początku zamaszyście mieszając. Wyławiamy cedzakiem po 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z natką.
Smacznego!
Be the first to comment.