Pierogi z kaszą jęczmienną, salami i ketchupem

pierogikaszasalamiketchup_wpis

Mało rzeczy sprawia mi taką kulinarną przyjemność, jak wymyślanie farszu do pierogów. Wszystko bym do nich zapakowała! Na równi z wszelakiego rodzaju makaronem jest to dla mnie najbardziej ekonomiczne danie, pozwalające zagospodarować wszystkie resztki zalegające w lodówce i spiżarni. Dziś w szafkach znalazłam dużo kaszy, miałam też salami i cebulę. Jako „lepika” użyłam pomidorowych przetworów, w tym ketchupu. Wszyscy bardzo go lubimy. Jeśli macie taki domowej roboty, koniecznie go użyjcie. Do tego dużo ziół i już mamy pyszny obiad. Wszystkich pierogomaniaków – i nie tylko – serdecznie zachęcam do wypróbowania!

Potrzebujemy: miskę, stolnicę z wałkiem, patelnię, garnek, praskę do czosnku, kubek z ostrym rantem do wycinania/wycinak do ciasta, cedzak

Składniki na ciasto:

  • mąka – 500 g + do podsypania stolnicy
  • gorąca woda – 1 szkl.
  • sól – 0,5 łyżeczki

Składniki na farsz:

  • kasza jęczmienna – 200 g
  • salami – 50 gc
  • czerwona cebula – 1 szt.
  • czosnek – 1 ząbek
  • pikantny ketchup – 2 czubate łyżki (zobaczcie, jak zrobić domowy Ketchup)
  • koncentrat pomidorowy – 2 czubate łyżki
  • zioła prowansalskie – 2 duże szczypty
  • suszony tymianek – 2 duże szczypty
  • masło – 2 łyżki
  • sól, pieprz
  • do podania – natka pietruszki (u mnie suszona, ale oczywiście może być świeża)

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Pokrojoną drobno cebulę dusimy na maśle, pod koniec dodając posiekane salami i czosnek przeciśnięty przez praskę. Mieszamy z kaszą, dodając koncentrat i ketchup oraz zioła. Odstawiamy. Zagotowujemy wodę w garnku (solimy). Z mąki, wody i soli zagniatamy elastyczne ciasto.  Rozwałkowujemy cienko, wykrawamy kółka, każde napełniając natychmiast farszem i zlepiamy. Wrzucamy partiami do osolonego wrzątku, na początku zamaszyście mieszając. Wyławiamy cedzakiem po 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy z natką.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>