Pizza kalafiorowa – wegetariańska, bezglutenowa

pizzakalafiorowa_wpis

Piątek, piąteczek, piątunio! Czyli zaszaleć można – również kulinarnie, ale zdrowo. Wiec dziś na moim talerzu wylądowała pizza na spodzie z kalafiora. To już ostatni moment, aby dorwać w sklepach to warzywo. Mi ledwo udało się je znaleźć, a o kalafiorowej pizzy marzyłam od dawna. Ta potrawa, oprócz tego, że bezlutenowa czyli zdrowsza, ma jeszcze inne zalety – nie napycha (zjecie całą pizzę i nie bedziecie się czuć przejedzeni) i bosko pachnie w czasie pieczenia. Poza tym robi się ją szybciej, bo nie trzeba czekać na wyrośnięcie drożdżowego ciasta. Co więcej powiedzieć – po prostu zróbcie i zajadajcie sie tym przysmakiem!

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, blachę z papierem lub kamień do pieczenia pizzy (u mnie standardowo – płyta terakotowa), miskę, robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa), rondel

Składniki na pizzę:

  • kalafior – ok 0,5 kg
  • jajko – 1 szt.
  • oregano – 1 łyżka
  • (opcjonalnie) twardy dojrzewajacy ser, np. parmezan, pecorino, grana padano – 25 g lub więcej
  • sól

Dodatki (wedle uznania):

  • oliwa
  • sos pomidorowy (u mnie Domowy sos pomidorowy) – najlepszy będzie Wasz ulubiony
  • pieczarki
  • oliwki
  • pomidorki
  • cebula
  • kapary
  • papryka
  • dodatkowy czosnek
  • mozzarella
  • zielenina do przybrania (bazylia, rukola, roszponka etc.)

Oczywiście nie wykorzystałam wszystkich tych dodatków, ale ogranicza Was tylko wyobraźnia. Użyjcie wędlin/mięsa, jeśli uwielbiacie mięsne pizze!

Przygotowanie: 

Kalafior dzielimy na różyczki i mielimy w robocie do konsystencji kuskusu. Gotujemy w osolonym wrzątku ok. 10 minut, po czym odsączamy – na początku odstawiamy na gęstym sitku do odcieknięcia, potem dokładnie dociskamy łyżką. Musi wyciec maksimum wody – to ważne!

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Kamień do pizzy lub papier do pieczenia skrapiamy obficie oliwą i rozsmarowujemy, wstawiamy do piekarnika. Pulpę kalafiorową mieszamy w misce z jajkiem, oregano, solą i opcjonalnie z parmezanem. Raz jeszcze wyciskamy płyn. Wyjmujemy nagrzany kamień/blachę i rozpłaszczamy na nim kulkę z pulpy, tworząc (mniej więcej) koło o grubości 1 cm. Pieczemy w 200 st. przez 30-35 minut.  Wstępnie podpieczony spód smarujemy sosem pomidorowym i układamy ulubione dodatki, polewamy chlustem oliwy, po czym pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut. Przed podaniem posypujemy zieleniną i gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>