Zupa ostro-kwaśna (wegetariańska)

zupaostrokwasna_wpis

Myślicie, że to niepozorna, bura zupa bez smaku? Jesteście w błędzie! Zawartość tej miski da Wam popalić! Zupa ostro-kwaśna to danie dla: a) odważnych i zziębniętych, b) aktualnie chorych (przeczyści zatoki w 3 sekundy), c) wielbicieli wschodnich smaków, d) amatorów ostrych potraw. Wszyscy inni – uwaga: pamiętajcie, lojalnie ostrzegałam! W składzie mamy oczywiście chili (świeże i suszone), czosnek i świeży imbir. Dodałam też pędy bambusa, ale w mojej opinii nie są konieczne; zamiast nich w sezonie dodajcie np. szparagi albo – kiedy ich nie ma – szeroki makaron ryżowy. Wystarczy, aby danie było treściwe. Dla mnie to idealna zupa jesienno-zimowa. Pełna aromatów, tak gęsta, że może być daniem głównym i daje czadu!

Potrzebujemy: bardzo dużą patelnię lub duży garnek, miseczkę, moździerz z tłuczkiem

Składniki:

  • czosnek – 3 ząbki
  • chili – 1 świeża papryczka (trochę ziaren nie zaszkodzi) + 1 łyżeczka płatków (jeśli nie macie płatków, użyjcie 2 papryczki)
  • świeży imbir – kawałek wielkości kciuka
  • grzyby mun – 50 g (suszone)
  • twarde tofu – 200 g
  • pędy bambusa – 225 g (1 opakowanie) lub makaron ryżowy – wstążki
  • sos sojowy – 3 łyżki
  • ocet ryżowy – 4 łyżki
  • miód – 1 łyżeczka
  • dymka – 3 łodygi (cebulki i szczypior)
  • jajko – 1 szt.
  • świeżo zmielony pieprz
  • bulion warzywny – 1,5 litra
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Czosnek w plastrach oraz posiekane byle jak chili tłuczemy i trzemy w moździerzu na pastę lekko dosalając. Dodajemy obrany i pokrojony imbir i kontynuujemy ucieranie. Rozgrzewamy olej na patelni; grzyby siekamy w paseczki i przesmażamy. Dodajemy pastę z moździerza oraz bambus i po wymieszaniu smażymy jeszcze przez minutę.

W międzyczasie mieszamy w miseczce sos sojowy, ocet ryżowy, miód i pieprz. Dodajemy ten sos do zawartości patelni, podgotowujemy przez minutę, po czym wlewamy bulion. Doprowadzamy całość do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy przez kwadrans, nieco redukując zupę. W tym czasie tniemy tofu w 1-cm kostkę, siekamy dymkę i roztrzepujemy jajko w miseczce.

Mieszamy zupę mocno łyżką, tworząc wir. Wlewamy do niego powoli roztrzepane jajko, nie przestając mieszać, aż jajko zetnie się, tworząc nitki. Wrzucamy tofu i białą cześć dymki i podgrzewamy jeszcze 2 minuty. Zupę podajemy gorącą, posypaną szczypiorem, doprawiając według gustu octem ryżowym i sosem sojowym.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>