Kurczak Aloha!

kurczakaloha_wpis

Pod taką właśnie nazwą (Aloha chicken) wyszperałam ten przepis w jednym z amerykańskich serwisów kulinarnych. Jak się pewnie domyślacie, tym razem oznacza to gastronomiczną podróż na Hawaje i – jak pewnie też się domyślacie – w grę wchodzi ananas. W oryginale kurczaka serwuje się ze zgrillowanym ananasem, ale dla mnie byłoby już tego za dużo (wystarczy, ze sok z tego owocu wchodzi w skład marynaty). Nie jest to danie szybkie w przygotowaniu, ale nie wymaga od nas prawie żadnych czynności; po prostu trzeba je najpierw długo marynować, potem grillować i na końcu piec. Jednak na pewno jest potrawą wartą poświęcenia czasu np. w weekend. Mięso, które przeszło aromatem marynaty, jest soczyste i pyszne. Fani drobiu i mięs w ogóle na pewno docenią tę hawajska kurę. Wypróbujcie ten przepis – zachęcam!

Potrzebujemy: patelnię grillową, sprawny piekarnik z termoobiegiem, naczynie żaroodporne, woreczek strunowy lub miskę, tarke o małych oczkach, praskę do czosnku

Składniki:

  • filet z kurczaka – 2 szt. (podwójne)
  • sok z ananasa – 200 ml
  • jasny sos sojowy – 0,5 szkl.
  • ketchup (użyłam pikantnego) – 3/4 szkl.
  • brązowy cukier – 0,5 szkl.
  • świeży imbir – kawałek wielkości 3 cm
  • czosnek – 3 ząbki
  • olej rzepakowy – 1 łyżka
  • młoda dymka – do podania
  • (opcjonalnie) ananas – najlepiej świeży, nie z puszki – 1 szt.

Przygotowanie:

Filety myjemy dokładnie i kroimy na pojedyncze kawałki. W misce bardzo dokładnie łączymy składniki marynaty: sok ananasowy, sos sojowy, ketchup, cukier, starty imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. W tej mieszance marynujemy kurczaka, najlepiej przez całą noc, w lodówce (albo w misce, albo przelewamy marynatę do worka ze strunowym zamknięciem i przekładamy do niego kurczaka). Drugiego dnia grillujemy mięso na patelni grillowej na niedużej ilości oleju, dodając co nieco marynaty (jeśli chcecie dodać ananasa, zgrillujcie go w kawałkach na początku). Nastawiamy piekarnik na 150 stopni. Upieczonego po obu stronach kurczaka przekładamy do żaroodpornego naczynia razem z całym ananasowo-ketchupowo-sojowym sosem i pieczemy 1 h, co jakiś czas obracając filety i podlewając zalewą. Podajemy mięso posypane dymką, z dodatkiem ryżu.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>