Pomidorki koktajlowe marynowane z ziołami

pomidorkimarynowane_wpis

Przepis pochodzi ze strony Chleby Info i wypatrzyłam go jak zwykle na jednej z grup kulinarnych na FB. Zdjęcie małych pomidorków zamkniętych w słoikach przemówiło do mnie od razu i wiedziałam, że muszę je przygotować. Pierwszą zaletą tego przetworu jest to, że robi się go błyskawicznie. Po 10 minutach od wypakowania pomidorów z siatki, całość była już gotowa. Kroić trzeba tylko chili. Po drugie – zapach gotującej się zalewy jest fantastyczny, jeszcze nigdy czegoś takiego nie czułam. Zwykle z garnka wydobywa się kwaśny aromat, a ten był zupełnie inny; z pewnością dlatego, że używamy delikatnego octu winnego zamiast tego 10%. Poza tym nie byłabym sobą, gdybym nie namieszała po swojemu w proporcjach składników (ale tylko troszkę!). Trochę zdziwiło  mnie, że ilość zalewy podana w oryginalnym przepisie wystarczyła mi tylko na 1 duży słoik. Podaję więc proporcje, które sprawdziłam u siebie. Nie mogę się doczekać, kiedy otworzę pierwszy słój!

Potrzebujemy: garnek, sitko, wyparzone słoiki (u mnie 2 duże ok. 900 ml), chochlę

Składniki:

  • pomidorki koktajlowe – 1 kg (waga po oderwaniu gałązek i szypułek)
  • zioła prowansalskie – 1 łyżeczka (kopiasta)
  • rozmaryn – po 1 gałązce na słoik

Składniki zalewy:

  • woda – 1 szkl.
  • biały ocet winny – 1,5 szkl.
  • czosnek – 6 ząbków
  • papryczka chili – 1 szt. (z kilkoma ziarnami)
  • gorczyca – 2 łyżeczki
  • liść laurowy – 4 szt.
  • cukier – 2 łyżki (kopiaste)
  • sól – 1 łyżeczka

Przygotowanie:

Do wyparzonych słoików wsypujemy po łyżeczce ziół. Pomidorki pozbawiamy gałązek i szypułek, myjemy na sicie i układamy w słoikach. Utykamy rozmaryn. Chili kroimy w plastry i usuwamy z nich nasiona (z wyjątkiem kilku), następnie wrzucamy do zalewy. Zagotowujemy ją, wyławiamy liście laurowe i zalewamy pomidorki. Mocno zakręcamy słoiki i ustawiamy je do góry dnem. Gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>