Porterówka Miśka

DYI, Kuchnia polska, Napoje, Wege | 22 sierpnia 2016 | By

porterowka_wpis

Pora na pierwszy „procentowy” wpis na Local Foodie! Minęło południe, więc można. Tym bardziej, że mam dobry powód do zaprezentowania przepisu na nalewkę z portera. Otóż – niestety – przeziębiłam się na urlopie (wieczorne przesiadywanie w knajpie, do tego z gołymi nogami, jest już ryzykowne w sierpniu). Mąż zaproponował mi na rozgrzanie kieliszek porterówki własnej roboty (według przepisu naszego kolegi Michała – dzięki, Misiek!) i to postawiło mnie na nogi. Zacny trunek! Na pewno będzie jak znalazł w zimowe wieczory; jeśli nastawicie go teraz, będzie gotowy do wypicia późną jesienią. Polecam!

Potrzebujemy:  garnek

Składniki:

  • piwo porter (sprawdzone: Żywiec lub Okocim) – 1 litr
  • spirytus – 0,5 litra
  • cukier – 1,5 szkl. (w oryginalnym przepisie 2,5 szkl. ale wtedy nalewka jest słodka jak ulepek, najlepiej dać mniej)
  • cukier wanilinowy – 16 g

Przygotowanie:

W garnku podgrzewamy piwo, mieszamy z cukrem. Studzimy i dolewamy spirytus. Mieszamy. Przelewamy do butelki i odstawiamy na minimum miesiąc (najlepiej na 3 miesiące, wtedy smak jest optymalny).

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>