3 pomysły na filet z kurczaka
Kurczak to bez wątpienia najpopularniejszy w Polsce rodzaj mięsa, i chyba również taki, który najszybciej nam się nudzi. Pytaniom o ciekawe przygotowanie kurzych piersi nie ma w Internecie końca, bo chętnie kupujemy to tanie mięso, ale ileż można je jeść w tej samej postaci? Poniżej znajdziecie wypróbowane przeze mnie sposoby na podanie fileta: w chrupiącej panierce, jako 3-składnikowy kurczak 'teriyaki’ oraz w cieście kokosowym. Taki drobiowy fastfood; na pewno nie jest to superzdrowa kuchnia, ale każdy przepis jest wart przetestowania, abyśmy wyrobili sobie o nim opinię. Może poniższe przydadzą się Wam, gdy zabraknie pomysłu?
Kurczak w chrupiącej panierce
Potrzebujemy: patelnię, 2 miski
Składniki:
- filety z kurczaka – 0,5 kg
- oliwa extra vergine – 5 łyżek
- sos sojowy – 3 łyżki
- czosnek – 1 ząbek (przeciśniety przez praskę)
- sproszkowana wędzona papryka – 1 czubata łyżka
- sok z połowy cytryny
- sól pieprz
Mięso kroimy na kawałki, lekko rozklepujemy i marynujemy przez noc w połączonych ze sobą powyższych składnikach. Następnie podsmażamy na patelni, aż kurczak przestanie być surowy z wierzchu. Następnie przygotowujemy składniki panierki:
- mleko – 1/4 szkl.
- jajko – 1 szt.
- mąka – 0,5 szkl. + 1,5 szkl.
- sproszkowana wędzona papryka – 0,5 łyżki
- sproszkowany czosnek – 0,5 łyżki
- do smażenia – olej
Przygotowanie:
Z 0,5 szkl. mąki, przypraw, mleka i jajka przygotowujemy gęste „naleśnikowe” ciasto, resztę mąki wysypujemy do osobnej miski. Każdy kawałek mięsa dokładnie obtaczamy w cieście, a następnie wrzucamy do mąki i pokrywamy nią mieso dokładnie (np. obsypując łyżką, albo podrzucając – staramy się nie wgniatać panierki palcami, ma być lekka). Kawałki kolejno wrzucamy na głęboki, rozgrzany olej. Wyjmujemy po uzyskaniu mocnego, złotego koloru i przekładamy na ręcznik kuchenny.
Kurczak 'teriyaki” z 3 składników
Potrzebujemy: 2 patelnie
Składniki:
- filety z kurczaka – 0,5 kg
- sos sojowy – 100 ml
- cukier trzcinowy – 50 g
Do podania: sezam, dymka, chili
Przygotowanie:
Kurze mięso kroimy na kawałki, delikatnie rozbijamy i szybko przesmażamy na rozgrzanym oleju. Do osobnej patelni wlewamy sos sojowy i wsypujemy cukier, zagotowujemy i, mieszając, redukujemy do postaci gęstego sosu. Wrzucamy do niego kawałki kurczaka i mieszamy, aż brązowa glazura pokryje całe mięso. Posypujemy sezamem, dymką i ewentualnie chili. Podajemy np. z ryżem.
Kurczak w cieście kokosowym
Potrzebujemy: 2 miski, rondelek, patyczki do szaszłyków
Składniki:
- filety z kurczaka – 0,5 kg
- mleko kokosowe – 1 puszka
- mąka pszenna – 1 szkl.
- proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
- jajko – 1 szt.
- cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
- wiórki kokosowe – 6 łyżek
- sól, pieprz
- do smażenia: ok. 3 szkl. oleju, wlewane pojedynczo
Przygotowanie:
Umyte i oczyszczone filety kroimy w kostkę ok. 2 cm. Solidnie doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy wiórki i dokładnie mieszamy, odstawiamy. Miksujemy składniki ciasta: mąkę, proszek do pieczenia, jajko, cukier i mleko kokosowe (ma powstać gęsta masa). W niedużym rondelku rozgrzewamy olej i partiami zanurzamy w nim kawałki kurczaka obtoczone w cieście (wbijamy patyczki w mięso, moczymy w cieście, strzepujemy jego nadmiar, zanurzamy w oleju, zdejmujemy z patyczków pomagając sobie widelcem). Smażymy do uzyskania złotego koloru, co jakiś czas zmieniając olej na nowy, po czym przekładamy na ręcznik kuchenny. Podajemy np. z domowym Słodko-ostrym sosem chili.
Smacznego!
Zuza
7 listopada 2017
i zupełnie różne! świetne zestawienie 🙂
Karolina
7 listopada 2017
Dzięki za miły komentarz 🙂 Dla każdego coś innego 🙂 pozdrawiam!