3 pomysły na filet z kurczaka

3pomyslynakurczaka_localfoodie_wpis

Kurczak to bez wątpienia najpopularniejszy w Polsce rodzaj mięsa, i chyba również taki, który najszybciej nam się nudzi. Pytaniom o ciekawe przygotowanie kurzych piersi nie ma w Internecie końca, bo chętnie kupujemy to tanie mięso, ale ileż można je jeść w tej samej postaci? Poniżej znajdziecie wypróbowane przeze mnie sposoby na podanie fileta: w chrupiącej panierce, jako 3-składnikowy kurczak ‚teriyaki’ oraz w cieście kokosowym. Taki drobiowy fastfood; na pewno nie jest to superzdrowa kuchnia, ale każdy przepis jest wart przetestowania, abyśmy wyrobili sobie o nim opinię. Może poniższe przydadzą się Wam, gdy zabraknie pomysłu?

Kurczak w chrupiącej panierce

3pomyslynakurczaka_localfoodie_wpis1

Potrzebujemy: patelnię, 2 miski

Składniki:

  • filety z kurczaka – 0,5 kg
  • oliwa extra vergine – 5 łyżek
  • sos sojowy – 3 łyżki
  • czosnek – 1 ząbek (przeciśniety przez praskę)
  • sproszkowana wędzona papryka – 1 czubata łyżka
  • sok z połowy cytryny
  • sól pieprz

Mięso kroimy na kawałki, lekko rozklepujemy i marynujemy przez noc w połączonych ze sobą powyższych składnikach.  Następnie podsmażamy na patelni, aż kurczak przestanie być surowy z wierzchu. Następnie przygotowujemy składniki panierki:

  • mleko – 1/4 szkl.
  • jajko – 1 szt.
  • mąka – 0,5 szkl. + 1,5 szkl.
  • sproszkowana wędzona papryka – 0,5 łyżki
  • sproszkowany czosnek – 0,5 łyżki
  • do smażenia – olej

Przygotowanie:

Z 0,5 szkl. mąki, przypraw, mleka i jajka przygotowujemy gęste „naleśnikowe” ciasto, resztę mąki wysypujemy do osobnej miski. Każdy kawałek mięsa dokładnie obtaczamy w cieście, a następnie wrzucamy do mąki i pokrywamy nią mieso dokładnie (np. obsypując łyżką, albo podrzucając – staramy się nie wgniatać panierki palcami, ma być lekka). Kawałki kolejno wrzucamy na głęboki, rozgrzany olej. Wyjmujemy po uzyskaniu mocnego, złotego koloru i przekładamy na ręcznik kuchenny.

 

Kurczak ‚teriyaki” z 3 składników

3pomyslynakurczaka_localfoodie_wpis2

Potrzebujemy: 2 patelnie

Składniki:

  • filety z kurczaka – 0,5 kg
  • sos sojowy – 100 ml
  • cukier trzcinowy – 50 g

Do podania: sezam, dymka, chili

Przygotowanie:

Kurze mięso kroimy na kawałki, delikatnie rozbijamy i szybko przesmażamy na rozgrzanym oleju. Do osobnej patelni wlewamy sos sojowy i wsypujemy cukier, zagotowujemy i, mieszając, redukujemy do postaci gęstego sosu. Wrzucamy do niego kawałki kurczaka i mieszamy, aż brązowa glazura pokryje całe mięso. Posypujemy sezamem, dymką i ewentualnie chili. Podajemy np. z ryżem.

 

Kurczak w cieście kokosowym

3pomyslynakurczaka_localfoodie_wpis3

Potrzebujemy: 2 miski, rondelek, patyczki do szaszłyków

Składniki:

  • filety z kurczaka – 0,5 kg
  • mleko kokosowe – 1 puszka
  • mąka pszenna – 1 szkl.
  • proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
  • jajko – 1 szt.
  • cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
  • wiórki kokosowe – 6 łyżek
  • sól, pieprz
  • do smażenia: ok. 3 szkl. oleju, wlewane pojedynczo

Przygotowanie:

Umyte i oczyszczone filety kroimy w kostkę ok. 2 cm. Solidnie doprawiamy solą i pieprzem, wsypujemy wiórki i dokładnie mieszamy, odstawiamy. Miksujemy składniki ciasta: mąkę, proszek do pieczenia, jajko, cukier i mleko kokosowe (ma powstać gęsta masa). W niedużym rondelku rozgrzewamy olej i partiami zanurzamy w nim kawałki kurczaka obtoczone w cieście (wbijamy patyczki w mięso, moczymy w cieście, strzepujemy jego nadmiar, zanurzamy w oleju, zdejmujemy z patyczków pomagając sobie widelcem). Smażymy do uzyskania złotego koloru, co jakiś czas zmieniając olej na nowy, po czym przekładamy na ręcznik kuchenny. Podajemy np. z domowym Słodko-ostrym sosem chili.

Smacznego!

Comments

    • Leave a Reply

      Karolina
      7 listopada 2017

      Dzięki za miły komentarz 🙂 Dla każdego coś innego 🙂 pozdrawiam!

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>